Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


E-trgovina u Srbiji prati korak sa zemljama u regionu

24. mart 2016. 14:06:39 Pročitano 2711 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana, 23. 03 2016. god u Beogradu održana je radionice o e-trgovini. Na radionici su govorili: načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Rakić,  Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, Direktor Direkcije za e-upravu Dušan Stojanovi, Ivan Brkić i Aleksandar Birovljev, eksperti na projektu koji su vodili radionicu.

Primer iz prakse predstavila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu NALED-a kroz uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, a o problemima trgovine na internetu govorio je Vladimir Nikolić, portal Limundo.

Žensko preduzetništvo i prepreke sa kojima se u e-trgovini suočavaju predstavile su Milena Popović, vlasnica web šopa BeeCool i Jelena Aleksić, TV šop Direct International.

Učesnicima su predstavljeni rezultati nedavno sprovedenog istraživanja o korišćenju e-trgovine iz ugla potrošača koje je sprovedeno u okviru projekta, trendovi rasta e-trgovine u Srbiji i svetu kao i aktivnosti projekta na uvođenju eTrustmarka.

Učesnici su radili u grupama na identifikaciji aktivnosti za unapređenje uslova poslovanja za elektronsku trgovinu u Srbiji kao i planiranju aktera i njihovih uloga kako bi se ova oblast dalje razvijala.

Na kraju treninga, dodeljeni su sertifikati o uspešno pohađanom treningu o unapređenju poslovnog okruženja u oblasti elektronske trgovine.

Ispred Centra potrošača srbije, radionici je prisustvovao Aleksandar Budimir.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaUdruženje RODITELJ je ostvarilo saradnju sa Centrom potrošača Srbije Na vrh strane