Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U Domu Narodne skupštine održan je Okrugli sto, u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine.

01. oktobar 2015. 08:10:18 Pročitano 2472 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 29.09.2015. godine, na svetski dan srca, održan je okrugli sto na temu Transmasne kiseline, njihov štetan uticaj na zdravlje i zakonska regulativa u oblasti ishrane.

Okrugli sto, održan je u Domu Narodne skupštine, u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine.

Skup je realizovan u saradnji sa Centrom izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja (CENM).

Na skupu u Domu Narodne skupštine posebno je istaknuto da veliki procenat stanovništva pati od kardiovaskularnih bolesti, gde je kao jedan od ključnih razloga navedena upravo količina transmasnih kiselina u ishrani.

Svi prisutni su se složili da Srbija mora da zaštiti populaciju i podigne svest o štetnosti proizvoda koji u sebi sadrže visok nivo transmasnih kiselina.

Okruglom stolu je ispred Centra potrošača prisustvovala Ana Velev.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaU Domu Narodne skupštine održan je Okrugli sto, u organizaciji Odbora za zaštitu životne sredine. Na vrh strane