Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Najbolji domaći proizvodi i brendovi po mišljenju potrošaša

03. april 2015. 14:02:26 Pročitano 3615 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U utorak, 31. marta 2015. godine, u organizaciji udruženja "Moja Srbija" i Privredne komore Beograda, u Svečanoj sali Skupštine grada, po peti put, svečano su dodeljena priznanja "Moj izbor" za najbolje domaće proizvode i brendove po mišljenju potrošača.

Prisutnima su se obratili dr Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Privrednog kokusa skupštine, g. Žarko Malinović, zamenik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije, g. Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, g. Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda i Milan Ristić, predsednik udruženja "Moja Srbija".

Ove godine, u konkurenciji za priznanje "Moj izbor", koje se dodeljuje isključivo na osnovu mišljenja potrošača, bilo je 195 domaćih proizvoda i brendova. Osim devetnaest priznanja za brendove koji su u svojim kategorijama ostvarili najbolje rezultate, dodeljene su i zlatne medalje za najomiljeniji domaći proizvod i za najomiljenijeg domaćeg proizvođača.

Istraživanje, koje je ovim povodom izvršilo udruženje "Moja Srbija", je obuhvatilo 2.010 ispitanika u četrnaest gradova Srbije. Anketirani su isključivo potrošači koji su u Maxi supermarketima izvršili kupovinu.

U okviru svečane ceremonije, udruženje "Moja Srbija" je izrazilo posebnu zahvalnost kompaniji Deleze Srbija (Delhaize Serbia), koja je omogućila anketiranje u svojim objektima i obezbedila slatke Premia poklone za sve anketirane kupce.

Titulu "Najomiljeniji domaći proizvod" poneo je Plazma keks kompanije "Bambi", dok je zvanje "Najomiljeniji domaći proizvođač" za ovu godinu dobila kompanija Imlek.

Zlatne medalje "Moj izbor" za petogodišnje liderstvo na tržištu dobili su Moja Kravica u kategoriji "Mleko i mlečni proizvodi", Plazma keks u kategoriji "Slatkiši", Zlatiborac u kategoriji "Meso i mesne prerađevine", Dijamant ulje u kategoriji "Ulje, prilozi i prelivi", Knjaz Miloš u kategoriji "Mineralne vode", Frikom u kategoriji "Voće i povrće" i Začin C u kategoriji "Supe, brašno i dodaci jelima".

Među nagrađenim proizvodima i kompanijama, kojima su potrošači ukazali najviše poverenja, našli su se i konfekcija Mona, Simpo nameštaj, Metalac posuđe, Pošta Srbije, Nectar sokovi, Smoki, Merix, MTS Telekom Srbije, Banca Intesa, vino Ždrepčeva krv, Lav pivo i Gorki list.

Osim glasanja u supermarketima, ove godine je u okviru akcije "Moj izbor" organizovano i internet glasanje, u kome je pobedu odnelo Valjevsko pivo.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaNeda Spasić Na vrh strane