Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Novim zakonom do većih prava potrošača

21. septembar 2014. 17:22:27 Pročitano 3634 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednica  Centra za zaštitu potrošača  Vera Vida kaže za RTS da novi zakon o zaštiti potrošača, koji će se primenjivati od sutra, donosi veća prava kupcima, ali i veću ulogu tržišnih inspektora. Predstavnici evidentiranih udruženja potrošača moći će da utiču na formiranje cena komunalnih usluga, najavljuje Vida.

Trgovci su do sada mogli slobodno da tumače zakon, kaže Vida, te je dolazilo do velikih zloupotreba. Novi zakon nije revolucionaran, sadrži 16 evropskih direktiva kao i prethodni, ali je morao da se menja zbog velikog broja primedbi, ističe predsednica Centra.

Potrošači će sada imati veća prava, pogotovo kada je reč o reklamacijama, navela je Vida gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Potrošači su do sada imali rok od 15 dana za reklamaciju, sada je taj rok smanjen na osam dana. Ukoliko se radi o beloj tehnici, rok za reklamaciju ne može biti duži od 30 dana", objašnjava Vida.

Govoreći o proceduri za reklamaciju, Vida navodi da potrošač pri reklamaciji treba prvo da ode kod trgovca, jer je tamo i ostvario svoje pravo na reklamiranje proizvoda.

"Ukoliko ne uspe sa trgovcem da reči problem, potošač se onda se obraća udruženjima za zaštitu potrošača. Ako ni to ne uradi plodom, sledeća stanica je sud", objašnjava predsednica Centra.

Međutim, da bi se zakon primenio u potpunosti, nema dovoljno tržišnih inspektora, ističe Vida.

"Taj broj koji sada postoji je nedovoljan za Beograd, a ne za celu Srbiju. Kupovna moć je u Beogradu je mnogo veća nego u ostalim krajevima, a imate samo desetine inspektora koji sve treba da pokriju", navodi predsednica Centra.

Novim zakonom o zaštiti potrošaći postojaće inspekori koji će reagovati na pojedinačne slučajeve, kao što su neisticanje cene, ističe Vida.

Jedna od novina u novom zakonu je da će predstavnici udruženja potrošača moći da utiču na formiranje cena komunalnih usluga. To će moći da urade samo predstavnici evidentiranih udruženja kod Ministarstva trgovina, ističe Vida.

"To će moći da urade samo ona koja ispunjavaju određene uslove. Do sada smo ih imali na stotine, a sada će to moći da uradi samo njih 27 ili 30", zaključuje Vida.

Izvor: rts.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSrećan Božić Na vrh strane