Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Konferencija Evropske unije potrošača (ECU) Pariz 04.-05.10.2018.

15. oktobar 2018. 13:53:18 Pročitano 2816 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U četvrtak dana 04.10.2018. godine u Parizu otvorena je Konferencija pod nazivom : "Presentation exhaustive des intervenants du colloque", koju je pripremila francuska organizacija "Indecosa CGT". Centar potrošača Srbije pozvan je da učestvuje na ovoj manifestaciji u okviru Evcropske unije potrošača (ECU) čiji je član.

Konferencija je trajala dva dana, i istoj je prisustvovalo preko 200 članica iz raznih zemalja. Tema prvog dela konferencije, odnosila se na probleme prisilnog rada dece i zlostavljanja od strane velikih trgovačkih lanaca, kao i metode njihovog suzbijanja. Drugi deo konferencije, na kojem su između ostalih govorili i predstavnici Centra potrošača Srbije, odnosio se na aktivnu ulogu potrošačkih organizacija, okupljenih u jedno telo, Evropsku Uniju potrošača. Ceps u navedenoj organizaciji čini srpskog predstavnika potrošačkog sektora, i jedini je član koji nije član Evropske unije. Nakon oficijalnog dela u kojem su razmenjena iskustva i buduće zajedničke ideje, sledilo je prijatno druženje članova.

Ispred Centra potrošača Srbije konferenciji su prisustvovale Maja Anokić i Jelena Vukašinov. 

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanja Na vrh strane