Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pošta Srbije obeležila je Svetski dan pošte

10. oktobar 2018. 12:06:57 Pročitano 2647 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 09.10.2018. godine u galeriji "Progres", Pošta Srbije obeležila je Svetski dan pošte, i tom prilikom predstavila izložbu "Poštanska marka na nitima svile".

Svetski dan pošte obeležavaju sve nacionalne poštanske uprave, kao dan kada je 1874. u Bernu osnovan Svetski poštanski savez. Na osnivačkom kongresu medju 22 zemlje, bila je i Kneževina Srbija. V.d. direktora Pošte Srbije Mira Petrović ocenila je da je izložba "savršen način za promociju istorije pošte i Srbije". Ideju da se poštanske marke predstave na svilenim maramama dala je umetnica Maruška Topalović. 

Navedenom skupu ispred Centra potrošača Srbije, prisustvovala je Jelena Vukašinov.

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaObaveštenje povodom vanrednog stanja Na vrh strane