Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nedimović: Šunka stiže brže na tržište

19. decembar 2017. 15:59:03 Pročitano 1919 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. januara tradicionalni proizvođači hrane životinjskog porekla moći će potpuno legalno i bezbedno da izađu na domaće tržište, jer im to dozvoljava novousvojeni pravilnik Ministarstva poljoprivrede. Ove mere donete su po ugledu na propise Evropske unije, a prezentovao ih je resorni ministar Branislav Nedimović u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, ne zbog toga, kako je rekao, što je iz ovog grada, već što je Srem čuven po suvomesnatim proizvodima, posebno po proizvodnji šunke.

Ovim propisima smanjuju se finansijska opterećenja i administrativne prepreke kod izgradnje, uređenja i opremanja objekata, omogućava korišćenje tradicionalnih alata i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda, ali i podstiče ekonomiju na selu.

- Istraživanja su pokazala da mi u Srbiji najviše volimo da jedemo ono što je proizvedena kod nas. Ali, uvek postoji sumnja da li je to ispravno - istakao je Nedimović i pojasnio da će mali proizvođači svoju robu moći da prodaju na "kućnom pragu", pijaci, lokalnom tržištu, ako uđu u registar, koji će država finansijski pomoći. Time će se konačno znati i tačan broj takvih proizvođača u Srbiji. Nedimović je izjavio da će država dati novac za nabavku najkvalitetnije opreme, za objekte, marketing, ali imaće i mogućnost učestvovanja u procesu IPARD-a.

Lisa Paglijeti, ekonomista ispred Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO, rekla je da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede već dugo rade na promociji bezbednosti hrane i usklađivanju standarda sa pravilima EU i da je zaista zadovoljna zbog donetog pravilnika koji malim proizvođačima omogućava da budu konkurentni i legalno plasiraju svoje proizvode.

LABORATORIJA

Laboratorija za mleko u Batajnici počeće da radom krajem decembra ili prve nedelje januara, kada se očekuju i prvi uzorci mleka.

- Sada je na redu laboratorija za bezbednost hrane. Država će kontrolisati sve privatne laboratorije koje daju svoje analize, da budemo sigurni u bezbednost hrane u Srbiji - najavio je Nedimović i precizirao da će sa ova laboratorija početi da radi u martu naredne godine.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEvro pada, marže skaču Na vrh strane