Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Otrov u pastama za zube

25. avgust 2011. 02:00:00 Pročitano 4059 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oštećenja srca izaziva triklosan, supstanca koja se nalazi u sredstvima za održavanje oralne higijene, sapunima i ruževima, potvrdila najnovija istraživanja. Poslednje istraživanje američkih naučnika s Kalifornijskog univerziteta utvrdilo je da je supstanca triklosan, koja se nalazi u različitim pastama za zube, sapunima, ruževima i antibakterijskim vodama za ispiranje zuba, opasna po naše zdravlje!

- Ispitivanje koje je obavljeno na miševima i sitnim ribama pokazalo je da se 20 minuta nakon njihovog izlaganja triklosanu, koji inače ima antibakterijska svojstva, srčana funkcija smanjuje za čitavih 25 odsto! Kod ljudi, ova supstanca onemogućuje da se signali iz mozga pošalju u mišiće i direktno je odgovorna za pad srčane funkcije za 10 odsto - obelodanjeno je u ovom naučnom radu, u kome je profesor Ajzak Pesah naglasio da za srčane bolesnike upotreba triklosana može da bude fatalna.

Najopasnija je upotreba ruževa i pasti za zube jer ova hemikalija dospeva do organizma oralnim putem, a kako je utvrđeno, tu se zadržava i krvotokom prenosi kroz celo telo.

Hemičarka Ivana Đujić objasnila nam je da to znači da supstanca ne menja oblik i da deluje trajno. Kako je dodala, problem je što se rad kozmetičkih kuća bazira isključivo na profitu.

- Ne slažem se s time što kozmetičke kuće insistiraju na sintetskim proizvodima, a ni s tim da istraživanja obavljaju u svoje svrhe. Tada imaju zacrtane ciljeve kojima od samog starta teže, a negativne reference najčešće prećute ili ih kamufliraju - kaže ova hemičarka i dodaje da je strašno i to što se mnoge od opasnih materija nalaze i u hrani koju svakodnevno konzumiramo.

Paraben izaziva rak dojke.

Nedavno je utvrđeno i da sastojak paraben može prouzrokovati rak dojke jer je u velikim količinama pronađen kod žena koje su obolele od ove bolesti. Parabeni se mogu naći u mnogim proizvodima, pa zato i ne čudi da njihovo korišćenje od mladosti zapravo uzrokuje nakupljanje ove supstance u organizmu, što dovodi do tumora. Njih ima u ruževima za usne, losionima, kremama za samopotamnjivanje, hidratantnim kremama, kremama za sunčanje... Paraben se krije u nazivima metilparaben, etilparaben i mnogim drugim, pa je dobro izbegavati proizvode na kojima piše da sadrže bilo koji od tih sastojaka.

Šta je triklosan?

  • Triklosan je otkriven pre gotovo 50 godina, a prvi se put koristio za dezinfekciju pre i posle hirurških zahvata.
  • Poseduje antibakterijsko i antigljivično dejstvo, te suzbija pojavu bolesti desni.
  • Laboratorijske analize potvrdile su da podstiče genetske mutacije u bakterijama koje ispuštaju proteine.
  • Zbog njega je došlo do mutacija ešerihije koli, salmonele, MRSA i listerije, koje su postale imune na njega.
  • Koliko se lako upija, govori podatak da ga u majčinom mleku ima u ogromnim količinama.
CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGRCI OTVARAJU GRANICE: Država traži hotele kojima će plaćati za boravak zaraženih turista Na vrh strane