Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dugovao 124 evra za vodu, a država mu ODUZELA KUĆU. Sada je on OJADIO DRŽAVU

27. april 2017. 07:07:43 Pročitano 1957 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je državi Sloveniji da državljanu te zemlje Zoranu Vaskrsiću isplati 85.000 evra odštete zbog prodaje njegove kuće radi duga za vodu od 124 evra.

Porodična kuća Zorana Vaskrsića nasilno je prodata nakon što je lokalni sud odlučio da je to najbolji vid otplate komunalnog duga prema državi.

Vaskrsić je žalbu Sudu u Strazburu podneo 2012. godine nakon što je njegova porodica izbačena iz kuće zbog tada četvorogodišnjeg duga koji je prvobitno iznosio 124 evra.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je slovenački sud prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima mešanjem u "mirno uživanje" u vlastitoj imovini. Takođe je naglašeno da je slovenački sud propustio da uvidi "pravičnu ravnotežu" između opšteg interesa zajednice i osnovnih prava pojedinaca.

Slovenija, bivša jugoslovenska republika koja se Evropskoj uniji pridružila 2004, kažnjena je nekoliko puta od strane evropskih institucija zbog pravosudnih nepravilnosti, uglavnom zbog prekomerne dužine pojedinih sudskih procesa koji se vuku i po nekoliko godina.

Slovenačko Ministarstvo pravde nije imalo komentar na slučaj gospodina Vaskrsića.

U drugim zemljama Istočne Evrope, komunalne službe koriste usluge privatnih izvršitelja koji zloupotrebljavaju procedure i često nanose ogromne novčane kazne građanima, čak i u slučajevima kada je dug minimalan. Mnogi istovetni slučajevi zabeleženi su i u Bugarskoj.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane