Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Budite oprezni! Evo što je crna maska za kojom su svi poludjeli

07. mart 2017. 08:42:48 Pročitano 2131 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PIL'ATEN Suction Black Mask se zadnje vrijeme jako puno oglašava na društvenim mrežama, a možete ju kupiti putem velikih svjetskih web shopova.

Krenuli smo u istraživanje želeći saznati zašto je toliko učinkovita, ali smo naišli na puno ozbiljniji problem koji maska predstavlja.

Maska sadrži vodu, polivilni alkohol, glicerol, propilen glikol, ureu, aromu i jodopropinil butilkarbamat, zbog kojeg je već više proizvoda zabranjeno u EU.

Jodopropinilni butilkarbamat, biocid (sredstvo za ubijanje živih bića, a koristi se u komunalnoj higijeni zbog dezinfekcijskih i dezinsekcijskih svojstva) je česti profesionalni alergen koji je zabranjen u EU.

Simptomi kontaktne alergije potaknute jodopropinilnim butilkarbamatom uključuju nekontrolirani svrab, crvenilo, otekline i ljuštenje kože.

- Alergije su dosta nepredvidive, ljudi ni ne znaju da su alergični dok prvi put ne dođu u kontakt s nekim određenim alergenom, te je veći problem što većina proizvođača ne pišu sve sastoje svojih proizvoda. Novi proizvod se prvo treba testirati stavljajući da na malu površinu kože te pričekati neko vrijeme da se vidi hoće biti kakvih reakcija - naglašava dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

- Jodopropinil butilkarbamat može izazvati iritaciju, a alergija i iritacija se mogu isto manifestirati, a iritacija ako se ponovi, može prijeći u alergiju. Morate više puta koristiti proizvod da vidite je li u pitanju alergija - objašnjava dr. Kaliterna.

Jodopropinil butilkarbamat inače nalazimo u raznim premazima za stolariju i njegova uloga je stvoriti film na površini drva kako ga ne bi nagrizle štetočine.

Taj rastezljivi film je odgovoran i za vrlo teško skidanje maske, koja se po uputstvima mora držati 60 minuta i onda strgnuti s lica. 

Cachet Raynor, mlada djevojka iz Glen Burniea u Marylandu, nedavno je testirala PIL'ATEN Suction Black Mask, koja je namijenjena uklanjanju mitesera. Odlučila je svoje iskustvo podijeliti na YouTube-u.

Koliko je to jednostavno, pogledajte u videu:

Izvor: 24sata.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane