Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evo zašto je paradajz izgubio ukus

09. februar 2017. 07:57:11 Pročitano 2538 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednjih nekoliko decenija ukus paradajza znatno se promenio, a naučnici su sada potvrdili da se to nije desilo slučajno.

Međunarodni tim stručnjaka proučio je skoro 400 vrsta paradajza, od savremenih do najstarijih sorti, nakon čega su utvrdili da je višedecenijsko uzgajanje što većeg i što otpornijeg paradajza dovelo do gubitka 13 elemenata koji utiču na njegov prepoznatljiv ukus. Takođe, oni su utvrdili i specifične genetske promene. Zbog svega toga paradajz koji danas jedemo često izgleda kao da je plastičan.

Kako za "Blic" priča dr Jasna Mastilović, savetnik u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, ona kao razlog gubitka prepoznatljivog ukusa paradajza vidi blokiranje enzima koji pomažu njegovom dozrevanju.

- Paradajz je nekada imao mnogo lepši ukus, blago kiselkast. Međutim, savremeni način života doveo nas je do toga da kupujemo paradajz koji je stajao u hladnjači, što znači da od trenutka kada je ubran pa dok ne stigne na našu trpezu zna da prođe od 10 do 15 dana. Njegove izražene arome nisu mogle to da isprate - priča ona.

Kako bi bio što otporniji, oplemenjivači su blokirali enzime, koji pomažu dozrevanju paradajza. Time su blokirali i njegovu slast - Dr Jasna Mastilović, Naučni institut za prehrambene tehnologije

Sadašnji paradajz donekle jeste lepog ukusa, ali ne onakvog kakav je bio ranije.

- Kako bi bio što otporniji, oplemenjivači su blokirali enzime, koji pomažu dozrevanju paradajza. Time su blokirali i njegovu slast, kiselkast ukus i aromu - kaže Mastilovićeva.

Ona dodaje da je u tom trenutku, kada su enzimi prvi put blokirani, pre otprilike 15 godina, paradajz bio bljutav.

- Međutim, i to su uspeli da promene. Poslednjih godina, postoje sorte koje su relativno dobre. Nažalost, oplemenjivanjem je oštećen ukus. Nekada smo jeli prvi paradajz krajem juna, a poslednji početkom septembra. Posle ga nije bilo. Međutim, on se sada proizvodi u stakleniku, gde se greje jer mu je toplota potrebna. Da bi dobio kvalitetan ukus, potrebno je da ima fine uslove, a pod tim se podrazumeva da ima dovoljno svetlosti. S obzirom na to da je zimi dan kraći, njemu je uskraćena sunčeva svetlost pa je samim tim na kraju zakržljao. Nema onaj pravi ukus - priča Mastilovićeva.

Stavljanje paradajza u frižider ona takođe vidi kao poguban po njegovu aromu.

- Paradajz je bolje čuvati na sobnim uslovima jer će biti lepši. Sortu volovsko srce, paradajz koji je pomalo neugledan i nema lepi oblik, kupci moraju pojesti najkasnije dva dana od kupovine jer će u suprotnom postati premekan - naglašava ona.

Ukrštanjem sorti do ukusnijeg voća

Stručnjaci navode da bi proizvođači semena mogli lako da postignu da paradajz iz supermarketa ponovo bude ukusan primenom tehnike ukrštanja sorti. Time bi pomešali savremene sorte paradajza sa starim soratama i izdvajali biljke koje su najbliže onome što žele da postignu. Međutim, dobijanje ukusnijeg paradajza bilo bi moguće tek posle nekoliko ukrštenih generacija.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDečja oprema između kontrole i nadležnosti Na vrh strane