Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OD DANAS STIŽE POSKUPLJENJE: Pogledajte šta će sve više da vas košta

04. januar 2017. 07:13:38 Pročitano 4155 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nova godina, nakon dobrog veselja i zabave, već prvi dan 2017. godine, donosi mamurluk, a ove će doneti još jedno “otrežnjenje” u vidu poskupljenja nekih proizvoda. Na udaru će se naći pušači, kafopije, kućna hemija, slatkiši, uvozna i alkoholna pića, ali i kozmetika, šminka i putarine. Lista stvari koje će da pojeftine mnogo je kraća.

Trgovci, nezvanično, očekuju poskupljenje od jedan do tri odsto.

Razlog poskupljenja su više akcize zbog kojih će pušači morati da plaćaju od pet do sedam dinara više. Neke cigarete su već poskupele za 10 dinara, a ostale će od 1. januara. Tu poskupljenjima nije kraj jer, prema novom petogodišnjem kalendaru, cene se menjaju dva puta godišnje, pa će uslediti još jedno poskupljenje u julu.

Na skok cene sirove kafe uticao je slabiji rod kafe u Brazilu i za trećinu slabiji rod u Vijetnamu. Ovo utiče na poskupljenje kafe i u maloprodaji širom sveta, pa će tako biti i u Srbiji.

Od Nove godine će, bar kako je najavio v. d. direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, poskupeti putarine na auto-putevima i to za bar 10 odsto.

Ovo će biti prvo povećanje putarina posle devet godina iako putari već dugo insistiraju na rastu cena. Do poskupljenja će doći najpre zbog toga zahteva EU da se više ulaže u infrastrukturu. “Putevi Srbije” su Vladi Srbije predložili cenovnik, prema kome će, putarina za deonicu Beograd – Niš sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara, Beograd – Šid, umesto dosadašnjih 340, plaćaće se 370, a za deonicu Beograd – Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na 320 dinara.

Evropska komisija od ranije smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, te je njihova preporuka da dažbine za domaću rakiju i viski budu iste. Ako se budeo pridržavali principa Brisela, naša žestina će da poskupi za 192 dinara po litru.

Navodno zbog toga što su sadašnje cene struje najniže u regionu, rast cena električne energije u sledećoj godini predviđen je dogovorom sa MMF-om, čime će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi.

Pojeftiniće grejanje, registracija vozila i možda obuka za vozače

Manje cene grejanja već na januarskom računu mogli bi da imaju Novosađani, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević. To bi, inače, trebalo da bude drugo pojeftinjenje ove godine.

Prema ovom predlogu, a kako prenose vojvođanski mediji, cena grejanja za stambene i poslovne potrošače biće smanjena za 3,79 odsto, a za toplu potrošnu vodu 2,41 odsto. Kada se uračuna PDV, nova cena grejanja će biti 97,7 dinara, a tople vode 248,5.

Od Nove godine, kada počne da se primenjuje novi zakon, registracija vozila trebalo bi da pojeftini i do 30 odsto.

Pošto će se cena registracije obračunavati po snazi motora, a ne po kubikaži, kao do sad, vlasnici vozila sa preko 2.000 kubika mogli bi ovim potezom da na registraciji uštede i do 30 odsto, jer dizelaši velike radne zapremine starije proizvodnje imaju manje snage nego novi turbo benzinci od 1.6 litara, navode na testoviautomobila.rs.

Spekuliše se da bi i cena obuke za vozače mogla da bude jeftinija za 15.000 do 20.000 ukoliko se usvoji predlog auto-škola da se izmeni način obuke u Srbiji.

One, naime, predlažu da se ukinu teorijska nastava i polaganje u auto-školama, a da se sticanje znanja iz ove oblasti preusmeri u srednju školu gde bi, kako smatraju, trebalo uvesti obavezan predmet o saobraćaju. Tako bi, kad završe razred, mogli da upišu obuku za vozača i tako steknu praktična znanja. Polagali bi samo vožnju, a time bi se znatno smanjili troškovi obuke.

Međutim, nadležne institucije još nisu donele odluku o ovom predlogu. 

JEFTINIJE                                                 

  • Grejanje
  • Registracija vozila
  • Obuka za vozače

SKUPLJE

  • Cigarete
  • Kafa
  • Žestoka pića
  • Slatkiši
  • Putarine
  • Električna energija

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApoteke nude skupu kozmetiku pred istekom roka trajanja Na vrh strane