Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Izveštaj o potrošačima: Srbija spremna da započne pregovore

09. decembar 2016. 10:18:38 Pročitano 2025 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srbija je dobila dugo očekivano zeleno svetlo od EU za otvaranje poglavlja 28, i to bez prethodnih uslovljavanja tzv. merilima za otvaranje, što je veoma dobra vest, kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

Nakon obaveštenja Evropske unije da je usvojen izveštaj sa skrininga za poglavlje 28 (zaštita potrošača i zdravlja), Vlada u narednih nekoliko meseci treba da finalizuje nacrt pregovaračke pozicije Srbije, u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici potrošačkih organizacija, Nacionalnog Konventa za Evropsku uniju i privrede.

Objašnjavajući zašto je to dobra vest, Nebojša Lazarević kaže da “merila za otvaranje umeju ponekad dosta da iskomplikuju i uspore pregovore, ne samo iz tehničkih razloga, već i zato što u tim situacijama države članice više gospodare procesom.”

Otvaranje poglavlja 28 znači da Srbiju očekuje puno rada na unapređenju položaja potrošača koji je i dalje daleko od onog koji imaju potrošači u Evropskoj uniji.  “Ovo ne znači da je potrošačka politika u Srbiji ocenjena kao perfektna već ukazuje na to da se nalazimo na dobrom putu i da smo spremni da započnemo pregovore. Najgore bi bilo da počnemo da se samozavaravamo i da dobre vesti iz Brisela shvatimo kao poziv na opuštanje. Državi i privredi ali i samim potrošačima u interesu je da se ove reforme sprovedu do kraja jer bi to omogućilo da svi poslujemo u predvidljivom, jasnom i fer poslovnom okruženju”, poručuje Nebojša Lazarević.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane