Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Izvor salmonele? S hrvatskog tržišta povlače jaja iz Poljske

21. oktobar 2016. 08:02:23 Pročitano 1954 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode, stoji u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u četvrtak da se s tržišta povlače svježa jaja iz Poljske za koja se sumnja da su izvor salmonele.

- Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske - stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako se ističe u priopćenju, zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda, sa tržišta se opozivaju sva jaja podrijetlom iz pakirnog centra "PL 30225901 WE", subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ZYLICE 35a, 63-900 Rawicz, koja na hrvatsko tržište stavlja Mesna industrija braće Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac.

- Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode - napominje se u priopćenju.

Pivac: Nije pronađena salmonela, ali pozivamo sve kupce da vrate jaja.

Nakon priopćenja Ministarstva poljoprivrede, oglasila se i Mesna industrija braće Pivac. Priopćili su da su u četvrtak povučena s hrvatskog tržišta jaja iz Poljske za koja postoji sumnja da su u nekim članicama EU izvor trovanja salmonelom.

- Nakon obavijesti Ministarstva poljoprivrede o povlačenju svježih jaja iz Poljske (oznaka na jajima: 3PL30221321, Oznaka pakirnog centra za jaja: PL 30225901 WE) zbog sumnje u njihovu zdravstvenu ispravnost na drugim tržištima Europske unije, tijekom dana su sva povučena i više nisu u prodaji u Hrvatskoj. Do sada obavljene četiri analize na velikom broju uzoraka jaja proizvođača čiji proizvod je povučen niti u jednom slučaju nisu izolirale salmonelu. No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, zbog sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje i bit će vraćen proizvođaču ili uništen - stoji u priopćenju.

- Pozivamo sve kupce koji su kupili ta jaja i možda ih još imaju, da ih vrate na prodajno mjesto i bit će im vraćen novac bez predočenja računa - napominju u priopćenju Industrije Pivac.

Izvor: 24sata.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane