Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Naš kupac veruje u "mejd in Srbija"

21. jun 2016. 11:51:01 Pročitano 2229 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na rafovima srpskih trgovina, u proseku, trećina robe je iz uvoza! U trgovinskim kućama, gruba istraživanja pokazuju da oko 70 odsto ponude čini roba iz domaćih proizvodnih pogona, mahom svežeg povrća i voća, mlečnih i mesnih proizvoda, konditora, sokova. Inostrani proizvodi dominiraju kod aparata i kozmetike.

Da li su građani upoznati odakle potiču proizvodi koje svakodnevno konzumiraju. Da li su danas, recimo, "bananica", "smoki", "dijamant"... domaći, bez obzira na vlasničku stukturu. Odnos potrošača prema kupovini domaćih proizvoda, njihovom kvalitetu, kao i informisanosti kupaca, analiziralo je udruženje "Moja Srbija".

- Prema istraživanju koje smo radili tokom prethodne godine, čak 83 odsto kupaca veruje da su naši prehrambeni proizvodi dobrog kvaliteta - kaže za "Novosti" Milan Ristić, predsednik tog udruženja. - Skoro dve trećine ispitanika daje prednost domaćoj robi u odnosu na stranu. To pokazuje da su naši kupci i te kako informisani šta kupuju i daju prednost kvalitetu smatrajući da je domaće kvalitetnije.

Ristić napominje da su građani Srbije svesni da na naše tržište često stiže roba iz EU pod istim brendom, kao u zemlji porekla, ali daleko lošijeg kvaliteta, nego što se može naći u prodavnicama zapadne Evrope. Potrošači iz pojedinih zemalja iz regiona takvu tezu su uspeli da dokažu i na sudu. Uz to, dodatno nepoverenje u uvozne proizvode, kada je hrana u pitanju, stvara i činjenica da su mnogi proizvodni pogoni iz Evrope premešteni u zemlje Dalekog istoka.

U većini potrošačkih organizacija smatraju da je bitno mesto proizvodnje, kao i udeo sirovina u tom proizvodu.

- Naši propisi više ne postavljaju kriterijum, recimo da je potrebno 50 odsto naših sirovina da bi se proizvod tretirao kao domaći, sve je domaće što dobije etiketu da je upakovano u Srbiji - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Veliko je, inače, pitanje šta je u eri privatizacije domaći proizvod, jer mnogi naši poznati proizvođači prehrambenih proizvoda sada su u vlasništvu inostranih kompanija. Naravno, svima je proizvodnja ovde, plasiraju i prodaju svoju robu sa deklaracijom na kojoj piše da je made in Serbia. Ali sirovina, mašine, održavanje, sve prateće delatnosti i sve ostalo se oslanja na centralu i poslovi se sklapaju u interesu kompanije-vlasnika.

TEHNIKA IZ SVETA

U Centru potrošača Srbije CEPS kažu da kada je reč o tehničkoj robi - kućnim aparatima, računarima, opremi, televizorima, telefonima... na policama u maloprodajnim objektima dominiraju uvozni brendovi. Ista situacija je i sa kozmetikom i donekle slična sa sportskom opremom, posebno patikama - objašnjavaju u CEPS-u.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane