Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U kućama našli 510 radnji bez papira

17. jun 2016. 18:10:40 Pročitano 2106 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Biznismeni koji rade na crno više ne mogu da kriju svoje poslovanje po svojim ili iznajmljenim stanovima. Inspektori su u kontrolama od avgusta prošle do aprila ove godine, otkrili 510 stanova u kojima su poslovala neregistrovana preduzeća.

Ova češljanja inspektora počela su otkako je zaživeo Zakon o inspekcijskom nadzoru. Lane je, naime, u opis posla svih inspekcija zakonski ušla odredba o proveri firmi koje rade na crno u privatnim stanovima i kućama.

- Inspekcijski organi do kraja aprila ove godine otkrili su 510 stanova u kojima posluju neregistrovane firme - ističu u NALED-u. - Nakon kontrola podneto je 2.156 prijava za kažnjiva dela i 783 prekršajna naloga. Uz one koji za poslovanje koriste stambeni prostor, ukupno su otkrivene 4.744 nelegalne firme, od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. 

Broj novoregistrovanih subjekata nakon kontrole povećan je 15,5 odsto. Puni rezultati primene Zakona o inspekcijskom nadzoru će tek uslediti pošto se zakon u punoj meri primenjuje od 28. aprila ove godine. 

KONTROLA

Nadzor nad neregistrovanim firmama do prošle godine nije bio obaveza inspekcija, što je "štitilo" biznise u sivoj zoni od kontrole i otvaralo put nelojalnoj konkurenciji i daljem prelasku u nelegalne tokove.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane