Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Banke odrezale provizije za uplatu letovanja, spremite se za skrivene troškove

08. jun 2016. 08:08:12 Pročitano 2251 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uplata avansa za letovanje u inostranstvu, bez obzira na sumu, u bankama u Srbiji košta od deset do čak 20 evra.

Kada je Beograđanin S. B. uplatio avans od 100 evra na račun vlasnika apartmana u Grčkoj, izbegavajući agencije, nije očekivao da će mu biti naplaćena provizija od čak 20 odsto. Na njegovo čuđenje dobio je odgovor da je u pitanju ukupna naknada banke koja šalje i koja prima novac i da ona iznosi 2.150 dinara bez obzira na to da li avans iznosi 100 ili 1.000 evra.

- Minimalna provizija je određena tarifnikom i iznosi 1.200 dinara. Ne može biti manja, bez obzira na to što ste naš klijent, ali može da bude veća ukoliko banka preko koje uplaćujete avans nije u sistemu s bankom vlasnika apartmana. U tom slučaju provizija ide i do 20 evra - pojasnili su za „Blic“ u jednoj stranoj banci u Srbiji, a istu priču potvrdili su nam i u banci s domaćim vlasnikom.

Osim što košta, bankari priznaju da je procedura uplate avansa prilično komplikovana. Potrebni su podaci o vlasniku računa na koji se uplaćuje novac - ime i adresa vlasnika, naziv banke, međunarodne oznake računa SWIFT i IBAN. U banci je potrebno otvoriti i devizni račun na koji se prvo uplaćuje novac, a potom isplaćuje na ime avansa. Ovakva procedura u pojedinim bankama košta dodatnih 300 dinara.

Interesantno je i da vas bankari savetuju da u odeljak „svrha uplate“ upišete „slanje novca za izdržavanje lica“ kako biste izbegli dodatni trošak od nekoliko stotina dinara. Banke u Srbiji godišnje zarade više od 34 milijarde dinara ubirajući naknade i provizije od svojih klijenata.

Dušan Uzelac sa portala „Kamatica“ kaže da su banke danas više nego likvidne i da imaju novac, ali da nemaju kome da prodaju kredite i da zato često povećavaju različite provizije.

Povoljnije elektronski

Avans za letovanje u inostranstvu moguće je uplatiti i preko sve popularnijeg e-bankinga, odnosno interneta. U tom slučaju banka nema troškove struje, papira i radnika, ali provizija ipak nije značajno povoljnija i iznosi minimalno 800 dinara.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane