Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kontrola 700 pekarskih pogona: Vekna bez mane

30. maj 2016. 08:58:55 Pročitano 2203 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hleb u Srbiji je dobrog kvaliteta. Inspektori su u kontroli 700 pekarskih pogona, ipak, utvrdili da mali ne poštuju sve propise. Zato je zabranjen rad u 25 objekata, izjavio je Nenad Vujović, načelnik Sektora poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

- Pekarski proizvodi na tržištu su bezbedni i kvalitetni, jer smo utvrdili jako mali procenat zdravstveno neispravnih proizvoda - rekao je Vujović na sastanku Grupacije proizvođača žita, mlinskih i pekarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije i dodao da su kontrolom obuhvaćeni pekarski pogoni u Srbiji za koje se sumnjalo da su rizični. - Primetili smo da mali pogoni ne ispunjavaju sve uslove za proizvodnju. Mislimo na standarde bezbednosti HC CP koji nisu uvedeni. Takođe, o higijeni i načinu deklarisanja proizvoda nemaju svu dokumentaciju.

Profesor pekarstva Đorđe Psodorov kaže da to tržište treba što više kontrolisati, jer primetan je trend da jedan vlasnik zatvori pekaru, a odmah je drugi otvori.

- Jedan od glavnih problema je što kod nas ne postoji obaveza pakovanja hleba, pa se dešava da se ta namirnica nekada dostavlja i taksijem i drugim neodgovarajućim vozilima - dodaje Psodorov. - Ipak, polako se suzbija crno tržište, a brašno i aditivi se nabavljaju od proverenih proizvođača. Raste kvalitet proizvoda i vidimo da prizvođači ne krše svesno propise već to čine iz raznih razloga, jer smo siromašna zemlja. 

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane