Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Koliko potrošači čitaju deklaracije?

14. maj 2016. 09:41:28 Pročitano 2272 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prokuplje - Predsednica Organizacije potrošača Prokuplje, Snežana Apostolović, organizovala je tribinu povodom istraživanja na temu šta čini ishranu i o čemu vodimo računa kada kupujemo hranu.

Prema rečima predsednice Centra potrošača Srbije, Vere Vida, upitnik koji su popunili učesnici tribine omogućava da što bliže saznamo koliko razumemo sadržaje i značenje nutritivnih tablica  na proizvodima.

U okviru diskusije  zaključeno je da Prokupčani jedu prilično zdravu hranu, uglavnom iz domaće proizvodnje, za razliku od stanovnika velikih gradskih sredina koji su prinuđeni da hranu nabavljaju u supermarketima.

-Danas smo u Prokuplju, kao i u još sedam gradova organizovali anonimnu anketu kako bi prikupili podatke o tome kakve su nam navike u israni, šta podrazumevamo pod zdravom ishranom i kako  biramo namirnice koje kupujemo. Takođe nas zanima koliko građani  čitaju deklaracije na proizvodima  i koliko razumeju ono što  na njima piše, kazala je psihoterapeut Ružica Madžarević.

Prema njenim rečima,  Centar potrošaća Srbije će na osnovu  analize  ovog istrađivanja  organizovati  određene akcije  u cilju edukacije građana  o ovoj temi.

Izvor: expres.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane