Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Imamo li para da se zdravo hranimo? Bombarduju nas savetima o zdravom životu.

19. april 2016. 09:41:54 Pročitano 2208 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stalno slušamo kako moramo zdravo da se hranimo, kako je to važno za naše zdravlje. Ali sudeći prema podacima, zdravu ishranu sebi ne može svako da priušti.

Ukoliko četvoročlana porodica u Srbiji želi zdravo da se hrani, mesečno mora da izdvoji najmanje jednu prosečnu srpsku platu od 365 evra. Za nedelju dana četvoročlana porodica na hranu, ukoliko ne štedi na njoj, potroši oko 10.000 dinara, odnosno oko 43.000 dinara za mesec dana.

To znači da ta ista porodica tokom nedelje junetinu ili teletinu priprema bar tri puta. Količinski to je oko 3 kilograma sedmično, a finansijski 5.600 dinara mesečno.

Pod zdravom kvalitetnom ishranom nutricionisti podrazumevaju i da se tokom sedam dana na vašoj trpezi nađe dva do tri puta riba, da istovremeno svaki dan pojedete bar neku voćku.

Na jelovniku bi trebalo da se nađu i maslinovo ulje, zeleniš poput blitve, spanaća, boranije, kupusa zatim orašasti plodovi, žitarice, mleko i mlečni proizvodi, pa i flaširana kupovna voda...

Prema računici Republičkog zavoda za statistiku, prosečna potrošačka korpa u Srbiji je 67.277 dinara. Od tog iznosa, prema njihovoj matematici, na hranu odlazi 25.970 dinara, što je skoro upola manje u odnosu na našu računicu za zdravu ishranu.

Osobe koje pate od celijaklije, alergije na gluten, moraju i za najosnovnije namirnice da izdvajaju po nekoliko puta više novca. Tako, recimo, svega 330 grama bezglutenskog hleba u prodavnicama košta čak 260 dinara.

To znači da će samo jednoj osobi biti potrebno skoro 8.000 dinara mesečno ako jede samo 330 grama hleba dnevno.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane