Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Napumpane cene povrća, jeftinije u radnjama nego na pijaci

23. mart 2016. 09:52:33 Pročitano 2197 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Voće i povrće u supermarketima jeftinije je za 10 do 50 odsto nego na zelenim pijacama u većim gradovima.

Jeftinije nego u prodavnici može da se pazari jedino na kvantaškim pijacama koje nisu baš tako blizu, pa uglavnom nisu izbor za svakodnevnu kupovinu.

Ono oko čega su svi saglasni je da zelena pijaca već dugi niz godina nije ono što je bila. Istraživanje “Blica” je pokazalo da je najveća razlika u ceni između voća i povrća na pijaci i u prodavnicama u Beogradu čak duplo, dok je najmanja u Nišu gde je pijaca skuplja svega 10 odsto.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije za naš list kaže da je takav odnos cena pokazala i njihova analiza koja se radi na nedeljnom nivou.

- U velikim prodavnicama se roba nabavlja u velikim količinama, zbog čega je nabavna cena u startu manja jer se obično dobije popust na količinu. Druga stvar je ta što trgovci na voće i povrće ne stavljaju velike marže jer je reč o robi koja je lako kvarljiva, ne može dugo da stoji i njihov cilj je da je što pre prodaju - objašnjava Vida.

Velike trgovine robu često nabavljaju i direktno od proizvođača.

- S druge strane, na pijaci pravih proizvođača ima toliko da možete da ih nabrojite na prste jedne ruke, uglavnom su to nakupci i preprodavci koji dižu cene. Ono što je nezamenljivo i zbog čega građani danas idu češće na pijacu su sirevi i mlečni proizvodi - kaže Vida.

Pravilo da cene zavise od sredine i standarda ljudi koji žive u tom gradu, u Srbiji ne važi.

Beogradska zelena pijaca jeste najskuplja, ali prosečna plata u prestonici je daleko viša nego u bilo kom gradu u zemlji.

Oni sa prosečnom platom od oko 50.000 dinara mogu da kupe korpu koju smo analizirali 22 puta na pijaci, a u supermarketu čak 33. Od sedam gradova u kojima smo poredili cene povrća, najjeftinija pijaca je u Nišu. S druge strane Loznica, koja ima najmanju prosečnu platu u odnosu na ostale gradove, po skupoći je odmah iza Beograda.

GDE KUPUJU POZNATI

Slavica Đukić Dejanović, SPS: Muž kupuje na pijaci po navici

- To nije u redu, mislim da je zadrugarstvo rešenje. Suprug kupuje namirnice i on više voli da ode na pijacu. Psihološki, mi pripadamo ljudima koji više vole da prošetaju između tezgi.

Dubravka Filipovski, NS: Kupujem u marketu

- Znam da je jeftinije u marketima. Kupujem vikendom, i pored hemije i potrepština za kuću i povrće kupujem u marketu. Verujem da je do razlike u ceni došlo jer marketi kupuju na veliko.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane