Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ista roba - 100 cena

20. januar 2016. 07:46:47 Pročitano 3354 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Analiza cena namirnica u vodećim trgovinskim lancima pokazuje da se osetno razlukuju od radnje do radnje. Čak i letimičan pogled na našu listu uporednih cena pokazuje velike oscilacije, ne samo kod akcijskih, već i redovnih cenovnika. Pre kupovine potrošači treba da obilaze radnje, jer razlike u ceni istih proizvoda, iste gramature idu i do 40 odsto.

Razlika je trenutno najizraženija kod "Karneksove" svinjske pečenice i praške šunke iz "Juhora" i dostiže do 300 dinara po kilogramu. Nešto je manja razlika kod salame "poli". Ti proizvodi su inače na "akciji", a kada je redovna cena u pitanju, tada cenovne oscilacije iznose između 50 i 100 dinara po kilogramu. Inače, kilogram te pečenice košta od 800 do 1.100, šunke 790 do 1.149, a salame od 499 do 769 dinara.

Slična situacija je i sa puterom. Pakovanje od 250 grama maslaca "megle", na primer, ima raspon od 250, pa do 362 dinara. Kajmak "prezident" od četvrt kilograma trenutno je na popustu od 20 do 25 odsto u većina trgovina i cena je u većini trgovina ujednačena na oko 220 dinara, mada taj namaz trenutno ima raspon od 209 do 259 dinara.

Mleko "moja kravica" od 1,5 litara može da se kupi za 127, ali i za 139 dinara, zavisno od trgovinske kuće. Najpovljnije ga nude DIS i "Tempo".

- Pokušavamo da zadržimo cene na postojećem nivou, pa i da ih smanjimo, jer svesni smo koliki je pritisak na novčanike potrošača - tvrde u trgovinskim kućama. - Najbolji pokazatelj stanja na srpskom tržištu su svakodnevne akcije i popusti do 20 odsto u trgovinskim lancima. Opala je tražnja, manje se kupuju skuplje namirnice, potrošači su zbog hronične besparice prinuđeni da biraju jeftinije artikle.

Cene se sada razlikuju ne samo od prodajnog formata, već i od dnevnih, nedeljnih i mesečnih akcija.

- Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti - kažu u Pokretu za zaštitu potrošača. - U zavisnosti od kraja grada u kom žive, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca. A tako visoki rasponi cena istih namirnica pokazuju da trgovci "opipavaju puls" potrošača i njihove platežne mogućnosti.

OSNOVNI ARTIKLI

I najosnovnije namirnice - ulje, brašno, šećer, pirinač istih dobavljača, često se u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 30 odsto. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva. Najčešći primer je pšenično brašno privatnih robnih marki, koje trenutno u pojedinim trgovinama košta oko 40 dinara za kilogram. Kilogram pirinča može da se nađe i po 89 dinara...

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiElektronskim plaćanjem računa ušpara se 4.000 Na vrh strane