Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Koliko će pasti rate na kredite u evrima

16. novembar 2015. 07:46:36 Pročitano 2519 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ulazak euribora u minus smanjiće ratu kredita za nekoliko evra, ali je jasan znak dužnicima da u narednom periodu mogu da odahnu jer skoka rata po ovom osnovu neće biti. S obzirom na to da je i kurs evra već duže vreme stabilan, zaduženi u evrima ne bi trebalo da u skorije vreme osete veći udar na kućni budžet.

- Sa svakim padom euribora rata kredita pomalo pada. Ipak, ovoga puta ne mnogo, jer je euribor i pre odlaska u minus bio blizu nule. Međutim, banke neće odmah da smanje rate, već onda kada je to navedeno u svakom pojedinačnom ugovoru sa klijentima, jer one usklađuju rate kredita sa evropskom kamatnom stopom dva ili četiri puta godišnje - kaže ekonomista Zoran Grubišić. 

I njegov kolega Goran Nikolić smatra da je ovo nebitan pad, da se radi o promilima i da će prosečna rata kredita biti dva-tri evra niža. 

- Marže nisu bitno različite poslednjih godina. Kreću se između tri i pet procenata i na njih se dodaje euribor. Kada je euribor bio jako visok, onda su marže padale, a kada pada euribor, marže skaču - kaže Nikolić.

Važno je da svi oni koji već imaju kredite u evrima mogu da odahnu, jer im najverovatnije u naredne dve-tri godine rata neće drastično skakati. 

- Problem u budućnosti mogu eventualno da imaju oni koji sada uzimaju kredite u evrima na duži rok, jer bi evropska privreda u narednih desetak godina trebalo da stane na noge, a tada će jedno vreme da im raste rata kredita - objašnjava Grubišić.

Međutim, tada će banke da snize maržu i da klijentima ponude kredite za refinansiranje, kao što rade već sada, s tim što uz kredit nude i deo u kešu, kako bi klijent ipak povećao svoje zaduženje. 

U jednoj banci kažu da kamatne stope na kredite u evrima u poslednje dve godine konstantno padaju.

- Ako uzmemo za primer kamatne stope za stambene kredite, vidimo da su za jedan odsto niže nego pre godinu dana - kaže naš sagovornik.

Na ratu utiče i kurs, što je značajno za one koji primaju platu u dinarima, a kredit im je u evrima.

- Valutni rizik uvek je prisutan, ali je dinar već neko vreme stabilan. Da li će ostati stabilan zavisi od srpske privrede, jer je dinar jak koliko je zemlja ekonomski jaka - kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Pogrešna prognoza prošle godine

I prošle godine u ovo vreme stručnjaci su prognozirali rast euribora, pa samim tim i veće rate za kredite. I tada su, doduše, porast kamata za zaduživanje na međubankarskom tržištu uslovljavali izlaskom iz recesije i rastom privreda u Evropi. Prošlogodišnje prognoze se nisu ostvarile pa je euribor otišao u minus.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane