Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Građanima bolja promenljiva kamata

14. oktobar 2015. 07:39:19 Pročitano 1954 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da bi što više zaradile, banke nude građanima gotovinske kredite sa fiksnom kamatnom stopom, iako je cena novca u Srbiji sve niža. Naime, Narodna banka Srbije je ove godine više puta smanjila svoju referentnu kamatu od koje zavisi formiranje kamate na zajmove u dinarima i najavila da će to činiti i u narednom periodu, a banke su odmah ponudile stanovništvu fiksnu kamatu koja je znatno veća od uobičajene na tržištu, kako ne bi izgubile ni paru.

Tako se keš kredit u dinarima nudi sa fiksnom kamatom koja se kreće od 16,70 do 18,20 odsto na godišnjem nivou, dok je promenjiva kamata od 12,50 do 16,40 odsto. Fiksna kamata znači, kako navode u NBS, da klijent tokom celog perioda otplate svakog meseca otplaćuje istu ratu. Tako je zaštićen od kamatnog rizika. To je dobro kada je situacija na finansijskom tržištu turbulentna, odnosno neizvesno je kuda će se kretati referentna kamata centralne banke. U sadašnjim uslovima koji su potpuno stabilni i kada se najavljuje dalje pojeftinjenje novca banke "štite" građane i na kraće staze do godinu dana i na duže do sedam godina od kamatnog rizika. Na taj način, uvećavaju profit.

Primera radi, ukoliko se neko odluči za gotovinski zajam od 150.000 dinara sa rokom otplate od tri godine i fiksnom kamatom od 17,50 odsto, mesečno će izdvajati po 8.790 dinara. Ako izabere za isti iznos i isti rok vraćanja promenjivu kamatu od 15,35 odsto i koja će pratiti kretanje referentne kamate NBS, mesečno će izdvajati 8.620 dinara sa tendencijom da će obaveze ubuduće padati. Fiksna kamata je veća i neće se menjati čak i ako dođe do drastičnog pada referentne kamate NBS, što će pojeftiniti kredite u dinarima.

- Svaka banka je u obavezi da obavesti klijenta šta dobija sa fiksnom, a šta sa promenjivom kamatom, odnosno koji su rizici i koje su prednosti, jedne ili druge vrste zajma - kaže Mlađan Kovačević, ekonomista. - Takođe, građanin mora da dobije računicu koliko će banci vratiti sa jednom ili drugom vrstom kamate i kakvo se kretanje kamata očekuje u narednom periodu. Belibor, naša kamatna stopa na koju banka dodaje svoju maržu i tako formira cenu kredita u dinarima, sve je niža. Banke usklađuju svoje kamate sa beliborom mesečno, tromesečno ili šestomesečno.

Mnogi građani koji su uzeli zajam, poslednjih meseci otplaćuju ga sa manjom ratom, jer je belibor sve niži. Oni koji su se zadužili sa fiksnom kamatom, uplaćuju iste iznose.

BIĆE JEFTINIJE

- Kamate na kredite su sve povoljnije i taj trend će biti nastavljen - smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Narodna banka Srbije smanjuje svoju kamatu koja je sada na nivou od pet odsto, a kako se očekuje i nadalje će to činiti. Banke prate kretanje na tržištu i reaguju shodno uslovima.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKoliko će nas u 2020. koštati registracija automobila? Na vrh strane