Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svi da uzimaju fiskalne račune

09. oktobar 2015. 09:36:18 Pročitano 2030 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Akcija koju je pokrenula direktorka Poreske uprave, pozvavši svoje zaposlene da obavezno uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, proširila se na celo Ministarstvo finansija, a posredno na celu državnu upravu. Primer za jačanje poreske discipline tako bi trebalo da da još 11.000 zaposlenih u okviru Ministarstva finansija, pripadajućih uprava, ali i korisnici javnih sredstava pod nadležnošću ovog ministarstva.

O potrebi da svojim primerom ukažsu na važnost poreske discipline, ovi zaposleni obavešteni su Preporukom iz samog Ministarstva finansija, u kojoj se sugeriše da bi fiskalne isečke sa evedentiranim prometom dobara i usluga trebalo da uzimaju i svi zaposleni u državnoj upravi, ali i u javnom sektoru.

Inače, svaki kupac je obavezan da uzme fiskalni račun na prodajnom mestu i sačuva ga u krugu od 20 metara po izlasku iz prodavnice, restorana ili bilo kog drugog prodajnog mesta. Na to ga obavezuje Zakon o fiskalnim kasama. Tržišni ispektori mogu ispred bilo koje prodavnice kupcu da zatraže fiskalni isečak i ako on odbije da ga, na usmeni zahtev, pokaže, sleduje mu kazna na licu mesta od hiljadu dinara.

Iako je ovom kaznom svojevremeno pretio ministar finansija Božidar Đelić, uoči uvođenja fiskalnih kasa u Srbiju, nije zabeleženo "presretanje" kupaca ispred prodajnih objekata. Više straha trebalo bi da imaju upravo prodavci, koji rizikuju znatno veće kazne ukoliko robu ili uslugu naplate bez - fiskalnog računa. Za razne nepravilnosti prodavcu može da bude naplaćena kazna i do dva miliona dinara, uz rizik zabrane obavljanja delatnosti na određen rok. 

SAMO LIČI

U izbegavanju izdavanja fiskalnih računa najviše su se izveštili - ugostitelji. Većina njih svojim mušterijama izdaje račune sa kase koji samo liče na fiskalni isečak, ali, kada se pročita - na njemu obično nema poreskog identifikacionog broja, niti iznosa naplaćenog na ime PDV-a. Na nekima jednostavno piše: narudžbenica...

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKafa poskupljuje od 1. januara 2018. godine? Na vrh strane