Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Tabaković: Država neće preuzeti troškove NPL-ova

23. septembar 2015. 14:41:12 Pročitano 1903 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Država neće preuzeti troškove za rešenje problema nenaplativih kredita (NPL), izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Nikome ne pada na pamet da država preuzme troškove za nečije ranije loše poslovne odluke, rekla je Tabaković na skupštinskom Odboru za finansije.

Guvernerka je rekla da je ova godina za NBS, godina rešavanja pitanja nenaplativih kredita iz domena njene nadležnosti, istakavši da NBS nije stvorila takve kredite, već su oni nastali u realnoj ekonomiji i uz lošu procenu rizika.

Ona je podsetila da je radna grupa, sastavljena od predstavnika ministarstva finansija, privrede i pravde, kao i NBS-a, pripremila strategiju rešavanja problema tih kredita.

"Niko ne očekuje brze, ni lake rezultate", rekla je Tabaković i navela da neće biti preduzeta ni jedna ishitrena i neodmerena mera.

U rešavanju tog problema, prema njenim rečima, biće primenjena najbolja praksa iz drugih zemlja.

Tabaković je dodala da su neki privatni investitori zainteresovani da otkupe deo tog duga, ali je istakla da je NBS po tom pitanje veoma oprezna.

Centralna banka, kako je rekla, priprema analizu kako bi se to odrazilo na stanje ukupnog duga, ceo bankarski sistem i na BDP zemlje.

NBS će se uključiti da pomognemo u dobroj proceni vrednosti kolatela i da se takvi problemi više ne dešavaju.

Govoreći o problemima građana koji su se zadužili u švajcarskim francima, Tabaković je rekla da smo na tragu nabolje prakse da se ti problemi reše i to između klijenata i banke, a ne da se novac daje iz budžeta.

NBS pokušava da pomogne, ali da ne može da se ponaša kao centralne banke iz vremena starih komunističkih sistema i da govori ko čiji dug treba da plati, rekla je Tabaković i istakla da je rešenje neophodno naći u okviru tržišnih kretanja i ugovornog odnosa o kreditu.

"Nismo hteli da zavlačimo ruku u ničiji džep i nismo želeli da bilo kome dajemo nalog kako će da se ponaša", rekla je Tabaković.

Ona je podsetila da je NBS dala preporuke na koji način građani mogu najbolje da reše taj problem, kao i da banke nikada nisu prestale da nude klijentima konverziju kredita iz švajcarskih franaka u evre.

Guvernerka je, međutim, navela da od 22.000 građana koji imaju taj problem, gotovo niko nije izvršio tu konverziju, već se samo deo njih odlučio za sniženje kamate.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCena struje Na vrh strane