Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Na računu ostaju samo potrošeni kilovati

15. septembar 2015. 08:16:42 Pročitano 2010 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Struja će se i u našoj zemlji meriti kao i u svetu. Sa 250.000 novih pametnih brojila koja je posle deset godina muka oko tendera obezbedila "Elektroprivreda Srbije" potrošači će plaćati samo one kilovate koje iskoriste, a svoju potrošnju moći će, uz pomoć interneta, da prate u svakom trenutku. A zamena strujomera, bar za domaćinstva, biće besplatna.

Posle višegodišnjih napora da nabavi brojila, EPS je konačno u situaciji da uvede standarde merenja potrošnje i kod nas, i to na celoj teritoriji Srbije. To praktično znači dobijanje bitke u smanjenju mnogobrojnih gubitaka.

Vrednost ovog važnog ugovora je 26,6 miliona evra. EPS je planirao da za ovaj posao potroši 58,5 miliona, a prihvatanjem najpovoljnije ponude na tenderu ostvarena je ušteda od 31,9 miliona evra. Ova sredstva će, prema planovima, biti upotrebljena za investiranje u dodatnu opremu, a to je od značaja ne samo za EPS, već i za građane kojima je i te kako u interesu da plaćaju realne račune.

Elektroprivreda Srbije instalacijom najsavremenije i najkvalitetnije informaciono-komunikacione i energetske opreme u svoj sistem, koja se već koristi u zemljama Zapadne Evrope, i praktično kreće u projekat zamene brojila. Ovim projektom omogućiće se praćenje toka celokupne električne energije koja prođe kroz sistem EPS-a, omogućiti lociranje svih mesta gubitaka, što je prvi korak ka njihovom smanjenju.

- U prvoj fazi realizacije implementiraćemo novi IT sistem i postaviti celokupnu infrastrukturu, zatim sledi ugradnja odgovarajuće opreme u trafostanice i onda instalacija brojila kod kupaca na srednjem naponu, industrijskih i komercijalnih potrošača na niskom naponu - kaže Velimir Šoškić, direktor Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije u Elektroprivredi Srbije. 

- Zatim ćemo, u drugoj godini, kod kupaca iz kategorije "domaćinstva" krenuti sa zamenom brojila. Ideja je da se zamene sva brojila u narednih sedam godina.

U skladu sa zakonskom regulativom merno mesto je u vlasništvu distributera, što znači da će zamena brojila za građane biti besplatna.

- Elektroprivredi Srbije ova investicija će se isplatiti za pet godina, pre svega kroz smanjenje gubitaka na mreži i podizanje stepena naplate, kroz uštede koje se odnose na dosadašnji način očitavanja brojila, budući da će ova brojila biti daljinski očitavana, a održavanje starih brojila takođe više neće biti trošak za kompaniju - kaže Šoškić.

PONUDE ČETIRI KOMPANIJE

Projekat "EPS Metering" finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB). Svu dokumentaciju, procedure, postupke i odgovore na pitanja nadgledao je i odobravao EBRD, po čijim pravilima se sprovodio i ceo tenderski postupak. Tendersku dokumentaciju otkupilo je 39 firmi, od čega 20 domaćih. Ponudu su dale četiri renomirane evropske kompanije, od toga tri uz učešće domaćih kompanija.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDOKAZANA PREVARA: Kvalitet hrane se razlikuje od toga da li je namenjena za zemlje "stare" ili "nove" EU! Na vrh strane