Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zimnica nikad skuplja: Cela plata u špajz

31. avgust 2015. 13:05:31 Pročitano 2126 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Visoke cene voća i povrća, skuplja struja i nikad veća cena ulja razlozi su zbog kojih će mnoge domaćice ove godine odustati od spremanja zimnice. Domaćice koje odluče da napune špajz moraće da izdvoje pozamašnu sumu novca jer su na pijacama cene voća i povrća i dalje previsoke.

- U dilemi sam da li uopšte da punim tegle ili da tokom zime kupujem industrijsku zimnicu. Ukus ne može da se poredi, naravno, ali sa cenom kilograma paprika ajvaruša od 120 dinara čini mi se da ove godine nema ništa od domaćeg ajvara - kaže Požarevljanka Danica Ilić.

Računica pokazuje da je za ostavljanje zimnice za prosečno četvoročlano domaćinstvo, koja podrazumeva turšiju, ajvar, ljutenicu, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavčiće, pečenu papriku, ali i džem, po sadašnjim cenama potrebno izdvojiti skoro polovinu prosečne zarade u Srbiji.

Domaćice malo jeftinije mogu da prođu ukoliko voće i povrće pazare na kvantaškoj pijaci na veliko, gde su cene niže za 20 do 30 odsto u odnosu na zelene pijace i markete.

- Nekome se možda isplati da kupuje ajvar, meni ne, jer ga moja porodica jede u ogromnim količinama. Isto je i sa kiselim kupusom - kaže Radmila Pejić (58), domaćica iz Beograda.

Iako neke vrste zimnice jesu jeftinije kada poteknu iz kućne radinosti, sve se više domaćica opredeljuje za kupovne krastavčiće i ajvar zbog nedostatka vremena. Pojedine trgovinske kuće organizuju posebna jesenja akcijska sniženja zimnice, ali tek krajem septembra.

Kuvanje paradajza se isplati samo ako se kupi već ceđeni paradajz koji košta oko 40 dinara po litru, jer je, u suprotnom, za litar soka od paradajza potrebno oko dva kilograma svežeg paradajza, koji košta oko 80 dinara, dok je litar kupovnog soka 100 dinara.  

Kompot najjeftiniji

Domaćice tvrde da se spremanje slatkog isplati, jer je i kupovno slatko skupo. Kompot kao zimsku zamenu za voće malo ko sprema, jer je danas moguće naći sve vrste svežeg voća u svako doba godine u prodavnicama. Ipak, one malobrojne domaćice koje ga ostavljaju u tegle kažu da je to jedna od jeftinijih poslastica.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNEFA NAMEŠTAJ DOO U LIKVIDACIJI! Na vrh strane