Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Rumunija će biti nova oaza za šoping

02. jun 2015. 08:05:39 Pročitano 2318 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlasti u Rumuniji smanjile su stopu PDV na hranu i bezalkoholna pića za 15 procentnih poena, što bi za Srbe, pored Mađarske, bila nova šoping zona.

Odluka o obaranju PDV sa 24 na devet odsto stupila je na snagu juče, a u sklopu nastojanja vlade Rumunije da podstakne zapošljavanje i potrošnju domaćinstava.

Ova mera se odnosi na sve sektore u prehrambenoj industriji (od proizvođača do supermarketa i restorana), a analitičari predviđaju da će doneti pad cena od 12 odsto.

Na pitanje koje bi koristi ili nedostatke mogla da ima Srbija od nove mere u Rumuniji, ekonomista Milan Kovačević smatra da bi koristi mogli da imaju naši građani.

- Ukoliko hrana bude jeftinija, očekuje se da mnogi krenu put Temišvara, posebno građani iz pogranične zone, dok bi srpske firme koje izvoze hranu u Rumuniju sada mogle da očekuju veći promet u toj zemlji - pojasnio je Kovačević za „Blic“.

Građani iz Srbije i dosad su išli u šoping u Temišvar. U Rumuniji su najviše kupovali firmiranu garderobu koja je i upola jeftinija nego u Srbiji, ali i hranu, i to uglavnom suhomesnate proizvode. Cene hrane u toj zemlji su slične cenama u Srbiji, ali je pogodnost povraćaj PDV na iznos iznad 160 evra.

Vlada u Bukureštu planira da smanji PDV na ostalu robu na 20 odsto.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiVelika obmana kupaca: U ovim radnjama prodaje se polovna odeća, ali pod sloganom - "Nova kolekcija" Na vrh strane