Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dva strujna šoka u 2015.

08. april 2015. 10:38:00 Pročitano 2456 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građanima Srbije računi za struju do kraja godine biće uvećani u dva navrata, i to u junu u proseku za 200 dinara i u novembru za još 300.

Struja će poskupeti zbog akciza do sedam odsto na majskim računima i još za sedam i po odsto na oktobarskim, saznaje "Blic".

Izvor "Blica" iz Nemanjine tvrdi da je to rešenje koje premijer Aleksandar Vučić pokušava da izdejstvuje u direktnim razgovorima sa šeficom MMF Zuzanom Murgasovom, a argument za takav predlog nalazi u tome što su budžetski prihodi bolji od planiranih.

- Premijer misli da suficit od 6,5 milijardi dinara daje za pravo da od MMF traži ovaj ustupak, jer smatra da bi naglo poskupljenje struje od 15 odsto imalo veliki udar na budžet građana Srbije. Pitanje je kako će se ceo slučaj rešiti jer MMF pritiska da se akcize uvedu što pre. Mi još uvek nemamo zakon o akcizama, ali to je tehnička stvar i moglo bi brzo da se reši. Ono što je važno jeste da mi pred delegacijom MMF 19. maja moramo da imamo rešenje šta će se desiti sa EPS ukoliko ne dođe do poskupljenja struje od 7,5 odsto, tj. da damo garancije da neće pasti na jasle države - objašnjava sagovornik "Blica". 

MMF traži da se akcize uvedu što pre

Najizvesnije je da će struja poskupeti tek u novembru, dok će akcize biti vidljive na računu građana u junu. Ono što je još neizvesno jeste da li će MMF, zbog odlaganja poskupljenja struje, prihvatiti da akcize budu 0,5 dinara po potrošenom kilovatu ili će tražiti da se taj iznos uveća. 

Naš sagovornik dodaje da premijer smatra da poskupljenje kilovata može da ima smisla samo kada EPS stane na noge, tj. kada se reorganizuje i stvori mehanizme za disciplinovanu naplatu električne energije. 

- Parametri za ovakvu vrstu reorganizacije su definisani u planu finansijske konsolidacije EPS koji još nije usvojen iako je dostavljen Vladi, a prema utvrđenoj dinamici, verovatno će se usvojiti nakon Uskrsa - objašnjava naš sagovornik. 

U MMF nisu želeli za "Blic" da komentarišu namere Vlade da odloži poskupljenje struje do novembra. Ni u EPS nisu želeli da komentarišu kako će se i kada korigovati cena struje.

- Mi smo plan finansijske konsolidacije predali, i čekamo da ga Vlada usvoji. Cenu struje određuje Agencija, a mi nismo podneli zahtev za povećanjem. Što se tiče akciza, o njihovom uvođenju odlučuje država a ne EPS - rečeno nam je u EPS.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećan Božić i predstojeće novogodišnje praznici! Na vrh strane