Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dečja oprema između kontrole i nadležnosti

11. mart 2015. 07:52:01 Pročitano 2715 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na domaćem tržištu se čak oko 90 odsto igračaka, pelena, flašica, kolica i drugih predmeta za decu uvozi, i to najviše iz Kine i EU. Od nekoliko hiljada pošiljki s tom robom, prošle godine zbog zdravstvene neispravnosti granicu nisu prošle 24. I u nekim domaćim proizvodima pronađene su štetne materije, ali razloga za brigu nema, uveravaju nadležni.

Na pitanje ko kontroliše zdravstvenu ispravnost dečje garderobe, jednoglasan odgovor tri republičke inspekcije – nismo nadležni. Tržišna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine tvrde da je to posao sanitarnih inspektora, a oni da nije ni njihov.

"To područje kontrole nije do sada bilo precizno uređeno zakonom, bar s aspekta bezbednosti zdravstvene ispravnosti dečje garderobe, što ne znači da ubuduće neće biti uređeno", kaže Raša Đ. Milanov iz Granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

Po zakonu, u nadležnosti sanitarne inspekcije je zdravstvena ispravnost igračaka, pelena, flašica i druge slične opreme, koju najvećim delom uvozimo.

Inspektori je na granici obavezno fizički proveravaju, kao i dokumentaciju, ali ne traže uvek uvoznicima da urade laboratorijske analize o svom trošku, iako je to jedini način da se utvrdi postojanje štetnih materija.

Milanov kaže da se pošiljke, koje se prvi put pojavljuju na našem tržištu, obavezno detaljno laboratorijski ispituju na sve parametre.

"Kasnije pojavljivanje te iste pošiljke od istog proizvođača može se podvrgnuti takođe laboratorijskim ispitivanjima, kada inspektor proceni da postoje razlozi, ali ne mora uvek da se pošalje na ispitivanje", dodaje Milanov.

U jednoj od ovlašćenih laboratorija kažu da bi svaka isporuka, posebno sa dečjom robom, morala da prođe fizičko-hemijsku analizu.

"U jednom vremenskom periodu artikli koji se uvoze, u smislu kontrole, ne pokazuju iste rezultate, odnosno neki se pokazuju bezbedni, a neki pokazuju prisustvo tih štetnih hemikalija. Znači da bi trebalo taj sistem kontrole tako organizovati da se svaka isporuka proverava u određenom obimu", kaže Saša Filipović iz "Jugoinspekta Beograd".

A prošlogodišnja provera u državnim laboratorijama pokazuje da je kod domaćih proizvođača i uvoznika približno isti procenat zdravstveno neispravnih predmeta za decu i igračaka – oko 8 odsto. Isti su i uzroci neispravnosti: nepotpuna deklaracija, loš kvalitet plastike, štetne materije.

"Najčešći uzroci neispravnosti su bili u povećanoj količini teških metala kao što su olovo, arsen, hrom i nikal. Znači da se oni otpuštaju preko boja koje se otpuštaju iz igračaka ili drugim načinima, i povećanoj količini ftalata. Znate da su to suspstance koje su jako štetne", kaže Zorica Jovanovski iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Veći broj uzoraka igračaka i predmeta za decu, koje sanitarni inspektori uzmu u kontroli, ispituje se u privatnim ovlašćenim laboratorijama. Da li zato što je usluga brža i jeftinija, niko nije hteo da odgovori pred kamerom.

Kako saznaje RTS, privatne laboratorije ignorišu svoju obavezu da Batutu dostavljaju izveštaje o zdravstvenoj ispravnosti te robe.

Zbog toga ih je nedavno i zvanično Ministarstvo zdravlja podsetilo na tu zakonsku obavezu. Međutim, sankcije za takvo kršenje zakona ne postoje, tvrde nadležni. I tako, čini se, ostajemo u začaranom krugu.

Izvor: Rts.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDečja oprema između kontrole i nadležnosti Na vrh strane