Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Biciklistima kazna od 3.000 ako nemaju propisna svetla

18. novembar 2014. 09:16:48 Pročitano 2547 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novosadska saobraćajna policija bicikliste kažnjava sa 3.000 dinara, ukoliko voze bez propisanih svetala na biciklu. 

Kako je za 021.rs ispričao mladić kojeg je sabraćajana policija zaustavila oko 18:55 u četrtak u Futogu, napisali su mu kaznu jer nije imao prednje belo i zadnje crveno svetlo. Prema njegovima rečima, njegov bicikli ima plava svetla sa prednje i zadnje strane.

"Vozio sam Futogom i sa leđa je naišla patrola saobraćajne policije u kolima koja mi je preprečila put. Uzeli su mi ličnu kartu i rekli da sam počinio prekršaj, jer nemam prednje belo i zadnje crveno svetlo. Nisam ni znao da je u zakonu tako određeno i da za to postoji kazna. Pored svih problema koji postoje u saobraćaju, mislim da je neprimereno da bicikliste koji su već ugroženi kažnjavaju za ovakve stvari", priča ovaj mladić za 021.

U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju se u članu 81. navodi da prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti, bicikli moraju da imaju upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani, a prema članu 334. po kome je i napisana kazna od 3.000 dinara i koji se poziva na član 81. stoji i dodatak "kada se biciklista kreće putem u naselju gde postoji ulična rasveta".

Izvor: 021.rs

Obratite pažnju na ispravnost svog bicikla.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNOVA KAMPANJA U SAD: Kupujmo samo američko! Na vrh strane