Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svaki drugi zajam u dinarima

10. septembar 2014. 08:15:45 Pročitano 2297 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani i preduzeća sve više uzimaju dinarske kredite, pa sada gotovo svaki drugi klijent u bankama traži pozajmicu u našoj valuti. I zvanični podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su plasmani u domaćoj valuti dostigli skoro 43 odsto, a uz to iz meseca u mesec rastu.

Analitičari ukazuju da se stanovništvo i firme tako štite od čestih promena deviznog kursa. Takođe, drugi uzrok ovog juriša na dinarske kredite jesu sve povoljniji uslovi za zaduživanje.

Tako, kamate na najtraženije, gotovinske, zajmove, za građane se kreću od 15,40 do 20 odsto na godišnjem nivou, i manje su za trećinu nego lane. Privrednici, pak, mogu uz subvenciju države da se zaduže po kamati do maksimalnih šest odsto.

Bankari su stanovništvu i privredi odobrili 210,4 milijarde dinara novih zajmova do kraja juna. Građanima je, naravno, najviše dato kredita u domaćoj valuti. Od ukupno odobrenih kredita u vrednosti od 58,1 milijardu dinara u drugom tromesečju ove godine, čak 71,8 odsto su u domaćoj valuti. Sve je više banaka koje nude kratkoročne dinarske keš pozajmice, na godinu dana, sa kamatom od 10 odsto. Vladan Vilotijević, iz Eurobanke, tako kaže:

- Ukoliko se građani odluče da sada uzmu kredit u vrednosti od 100.000 dinara, sa rokom otplate od godinu dana, do sledećeg septembra će ukupno vratiti 110.000 dinara, uz fiksnu kamatnu stopu i mesečnu ratu od oko devet hiljada dinara. Na ovakvo kreditiranje smo se odlučili imajući u vidu zahteve tržišta, odnosno mogućnosti klijentele, ali i da bismo garantovali predvidivost i kućnog budžeta i mesečnih rata.

I gotovinski krediti u dinarima sa dužim rokom otplate postaju sve pristupačniji građanima. Tako, na primer, ukoliko neko uzme 350.000 dinara na deset godina, sa kamatom od 15,40 odsto, otplaćivaće ratu od 5.409 dinara.

U julu i prvoj polovini prošlog meseca bankari su odobrili 67,9 milijardi dinara subvencionisanih zajmova firmama, i to najviše, gotovo 98 odsto, za obrtna sredstva.

- Imajući u vidu da ovaj iznos predstavlja gotovo polovinu ukupne vrednosti programa subvencionisanih kredita privrede, u narednom periodu može se očekivati dalji rast zajmova u domaćoj valuti - procenjuju u Narodnoj banci Srbije. - Inače, kada su u pitanju komercijalni krediti, oni se i dalje uglavnom uzimaju u devizama.

ZA AUTOMOBILE IPAK EVRI

GraĐani i dalje radije kupuju automobile na kredit u evrima. Jer, u tom slučaju kamata je pristupačnija i kreće se od četiri do deset odsto na godišnjem nivou. Kada su u pitanju iste pozajmice, ali u dinarima, kamata je, pak, od 14 do 18 odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNeda Spasić Na vrh strane