Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Počinje prinudna naplata za 100.000 dužnika za struju

22. avgust 2014. 08:02:00 Pročitano 3062 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Privredno društvo „EPS Snabdevanje“ pokrenulo je postupak prinudne naplate prema svim dužnicima iz kategorije domaćinstava koji imaju dug za utrošenu električnu energiju zaključno sa novembrom 2013. godine. Iako je bilo dovoljno vremena da se taj dug izmiri i pored opomene oko 100.000 neplatiša nije izmirilo svoje obaveze, a nastali dug će biti naplaćen prinudnim putem, saopštio je EPS Snabdevanje.

Predmeti za prinudnu naplatu raspodeliće se do kraja ove nedelje i to po slučajnom rasporedu, pri čemu će svi registrovani izvršitelji dobiti pođednak broj predmeta i na transparentan način. Time je u postupku dodele predmeta obezbeđena ravnopravnost svih izvršitelja na teritoriji sedišta „EPS Snabdevanja“.

Bez obzira na visinu duga, dužnici će, dodaje se u saopštenju, pored iznosa duga i zakonom određene kamate imati obavezu da plate i troškove izvršenja, koji su za dugovanja do 30.000 dinara fiksni i iznose 4.200 dinara, a za veća dugovanja obračunavaju se po skali koja je propisana i objavljena u Službenom glasniku RS.

EPS Snabdevanje, takođe, želi da obavesti javnost, ističu u tom privrednom društvu, da se u skladu sa prestankom važenja Zakona o radiodifuziji i stupanjem na snagu Zakona o javnim medijskim servisima, mesečna RTV pretplata ne naplaćuje počevši od avgusta 2014. godine. Uplate za RTV pretplatu po zaduženju za jul kupci će moći da izmire na dosadašnji način samo do izlaska novog obračuna za avgust.

Na računu za avgust, koji će građani dobiti početkom septembra, naći će se obaveštenje o stanju duga za RTV pretplatu, kao i broj računa Javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije, na koji će građani moći da izmire svoja eventualna zaostala dugovanja. To znači da od dana dobijanja računa za električnu energiju za avgust sav novac koji kupci uplate odlazi samo na izmirenje obaveza za električnu energiju, navodi se u saopštenju.

Izvor: Alo.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane