Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Privredna komora Srbije: Pad proizvodnje hrane za devet, a pića za 10,5 odsto

21. jul 2014. 07:31:08 Pročitano 2432 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvodnja prehrambenih proizvoda je za prvih pet meseci 2014. godine zabeležila pad od devet odsto u odnosu na isti lanjski period, dok je proizvodnja pića bila manja za 10,5 odsto, objavila je Privredna komora Srbije, pozivajući se na zvanične statističke podatke.

U okviru prehrambene industrije najveći rast proizvodnje zabeležen je kod proizvodnje mlečnih proizvoda i to 13,3 odsto, kod proizvodnje biljnih i životinjskih ulja i masti 10,1 odsto i kod proizvodnje mlinskih proizvoda, skrobova i proizvoda od skroba od 1,8 odsto.

U svim drugim proizvodnjama beleži se pad: kod pekarskih proizvoda i testenina od 5,9 odsto, prerade i konzervisanja mesa i proizvoda od mesa 9,4 odsto, prerade i konzervisanje voća i povrća od 23,5 odsto i proizvodnje ostalih prehrambenih proizvoda od 37 odsto.

Proizvodnja pića tokom prvih pet meseci 2014. god beleži pad od 10,5 odsto. Proizvodnja piva u istom periodu beleži takodje pad od 8,9 odsto, dok proizvodnja negaziranih mineralnih voda beleži rast od 17,8 odsto.

Proizvodnja gaziranih mineralnih voda beleži pad od 6,8 odsto, kao i proizvodnja osvežavajućih bezalkoholnih pića od 12,3 odsto.

Proizvodnja duvanskih proizvoda beleži pad od 31,6 odsto. Neznatan pad beleži se u proizvodnji gotove hrane za životinje od 0,6 odsto.

Rast proizvodnje navedenih prehrambenih proizvoda tokom prvih pet meseci 2014. godine beleži se kod proizvodnje sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, testenina, voćnih kašastih sokova, čokolade, mineralnih negaziranih voda.

Značajan pad je primećen u proizvodnji koncentrisanih sokova od voća, proizvoda sličnih čokoladi, ekstrudiranih i ekspandiranih peciva.

Kako je precizirano, od januara do kraja maja proizvedeno je 88.843 tona sirovog suncokretovog ulja, 72.618 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 8.151 tona margarina, 174.690 tona brašna od pšenice.

Proizvedeno je i 8.619 tona testenina, 53.558 tona konditorskih proizvoda, 79.458 tona voćnih sokova, 2.026.258 hektolitara mineralne vode i 2.018.774 hektolitara piva.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane