Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Od 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva

13. jul 2014. 09:06:55 Pročitano 2463 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. avgusta domaćinstva će gas plaćati od 1,1 do 1,3 odsto skuplje, odnosno prosečno 45,4 dinara po kubnom metru, a kupci od 1,1 do 1,4 odsto - 42,3 dinara po metru kubnom, bez PDV-a, najavio je Savet Agencije za energetiku. Savet je saopštio da je dao saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za sva 33 javna snabdevača gasa koje će se primenjivati od 1. avgusta.

Prosečna godišnja potrošnja gasa po domaćinstvu u 2012. godini bila je 873 metara kubnih, što znači da će prosečan godišnji račun za gas sa novom cenom biti oko 44.000 dinara, sa PDV-om.

Cene pristupa distributivnom sistemu, takozvane mrežarine, koje su sadržane u ceni za krajnje kupce, ni ovog puta nisu menjane, tako da su na cene za javno snabdevanje samo prenete akumulirane promene realnih troškova nabavke gasa iz uvoza i domaće proizvodnje od decembra 2013, kada su snižene cene gasa.

Regulisana cena gasa se menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara, navedeno je u saopštenju Agencije za energetiku.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane