Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


San Francisko zabranio prodaju vode u plastičnoj ambalaži

26. april 2014. 09:59:54 Pročitano 2962 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

San Francisko je prvi veliki grad koji je zabranio prodaju i distribuciju vode u plastičnoj ambalaži u pakovanjima od pola litre i manje u prostorima koji su u vlasništvu grada.

Gradsko veće jednoglasno je podržalo tu meru, koja je nastavak gradskog plana da potpuno prestane da zakopava ili spaljuje otpad do 2020. godine.

Još 2007. godine taj grad je zabranio kupovinu flaširane vode gradskim novcem. To je učinilo i šest država i barem 140 gradova u SAD. San Francisko je prvi veliki grad koji je zabranio prodaju flaširane vode u malim pakovanjima.

Grad je objavio da se procenjuje da širom sveta svake godine na desetine miliona boca završi na deponijama. Više od 75% od 50 milijardi boca vode koje se konzumiraju u Americi ne završi na reciklaži već na deponijama ili u prirodi.

"S obzirom na to da San Francisko ima čistu i jeftinu vodu za piće, moramo se otarasiti naše zavisnosti od plastičnih boca", rekao je Dejvid Čiu, odbornik grada i okruga San Francisko koji je predložio ovu meru.

"Industrija flaširane vode troši milione dolara godišnje kako bi potkopala poverenje koju javnost ima u vodu iz vodovoda", dodala je aktivistkinja Loren Deruša.

Ostalo je još samo da ovu odluku potpiše gradonačelnik Ed Li.

Nije iznenađenje da se predstavnici proizvođača flaširane vode protive ovoj zabrani, a kao razlog navode potrošačko pravo izbora.

"Voda je korisna za ljude, a oni bi trebalo da imaju pravo izbora kako će da je piju - iz česme, fontane ili ambalaže koju je moguće reciklirati", saopštila je Američka asocijacija proizvođača pića.

Izvor: ekokuce.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSan Francisko zabranio prodaju vode u plastičnoj ambalaži Na vrh strane