Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Računi i hrana potroše platu

13. april 2014. 14:07:12 Pročitano 2486 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

DOK se poplaćaju svi fiksni troškovi, prosečnoj porodici u Srbiji ostane manje od 25.000 dinara za hranu i preživljavanje. Jedan zaposleni, jedan penzioner i dete mesečno su lane uspevali da stave na gomilu 56.000 dinara, pokazuje zvanična statistika. Iako deluje da porodični novac najviše svakodnevno odlazi na ishranu, dve trećine zajedničke zarade "pojedu" računi.

Čak 16,7 odsto mesečnih primanja domaćinstvo daje na "stanovanje", govore podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ovde spadaju računi za struju, vodu, odnošenje smeća, zajedničke energente u zgradama, održavanje i čišćenje, na koje ode više od 11.000 dinara za prosečan stan od 50 kvadrata.

Porodica mora da plati i kablovsku, internet, fiksni i tri mobilna telefona, koji iz kuće "iznesu" oko pet odsto od mesečnih zarada, ali konkretno - do 6.500 dinara. Većini najteže pada da plati gorivo, mesečnu markicu za prevoz i vrtić.

- Samo struja i infostan uzmu nam petinu zarade - kaže Ivana Dokić iz Zemun Polja. - A još toliko, oko 10.000 dinara dajem i na vrtić za dete i to zato što imam popust. Imamo kola, ali mi se ne isplati da ih vozim, jer mi treba barem 5.000 - 6.000 dinara mesečno samo da bih se odvezla do posla i vratila. Zato moram da platim markicu za prevoz, što nam je opet 6.500 za nas dvoje.

Za ostalo, dokazuju istraživanja, malo ostane. Tako, domaćinstvo može da potroši svega 2.500 dinara u toku meseca na izlaske po kafanama i restoranima, odlaske u bioskop ili pozorište ili bilo koji sličan vid zabave.

Isto toliko para ostaje im da promene obuću ili odeću. U šopingu, sudeći po ovoj računici, svaki član porodice mesečno može da pazari po jednu majicu ili jeftinije pantalone, jer za sebe ima budžet od 700 dinara. Da bi kupio prosečne cipele ili proletnju jaknu treba da štedi - barem pet meseci! Poražavajući je podatak da za knjige srpska porodica mesečno ima 293 dinara, a za novine i časopise 197.

PRIMANJA

Prosečna potrošačka korpa u februaru je iznosila 65.718,72 dinara i za njeno pokriće bilo je potrebna jedna i po prosečna zarada, dok se za onu minimalnu izdvajalo dve trećine plate. Od ukupnog budžeta koji jedno domaćinstvo troši, čak 18.393 dinara daje se na hranu i piće.

Ipak, srpska porodica na hleb i peciva da 2.700 dinara, a na meso 4.300, približno isto koliko plati i cigarete i alkohol. Za cigarete, pivo i vino tročlano domaćinstvo spremno je da izdvoji 4.800 dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane