Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Veći minimalac imaju čak i Bosanci

02. mart 2014. 08:01:58 Pročitano 2711 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Garantovani iznos zarade na mesečnom nivou iznosi oko 20.000 dinara. Iako su sindikati tražili da se satnica poveća na 130 dinara, država je odlučila da zadrži dosadašnji iznos. To što najniža zagarantovana zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i što je jedna od najnižih u regionu, nije uticalo na Vladu Srbije da donese odluku o njenom povećanju. Vlada je juče odlučila da se iznos ne menja.

 

Minimalac je u Srbiji poslednji put korigovan u aprilu 2012. Tada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na sadašnih 115, a srpski radnik je sa minimalnom platom od 175 evra i tada, ali i sada, jedan od najmanje plaćenih u okruženju. Minimalna zarada veća je čak i u BiH, koju potresaju socijalni nemiri. Ovom odlukom Vlada u tehničkom mandatu zapravo je presekla polemiku članova socijalno-ekonomskog saveta koji nisu mogli da se dogovore oko iznosa.

Predstavnici sindikata su tražili da najmanja cena rada po satu bude viša za 15 dinara, što bi na mesečnom nivou značilo uvećanje od oko 2.200 dinara. To poslodavci nikako nisu hteli da prihvate. Koliko građana živi od minimalca, niko sa sigurnošću ne zna. Evidenciju ne vodi ni Ministarstvo rada ni Ministarstvo finansija. Procene su da je u pitanju do 500.000 ljudi.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane