Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Danas se završava skrinig poglavlja 12

08. februar 2014. 10:31:25 Pročitano 2533 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skrining poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarnu politiku, održan je u Briselu od 03. do 07. februara. Direktan prenos skrininga putem live stream-a, pratile su i zainteresovane strane iz Srbije, a domaćin događaja bilo je Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Privredna komora Srbije. 

 

Pored predstavnika Centra potrošača Srbije praćenju skriniga učestvovali su i ostali predstavnici civilnog društva privrednika, fakulteta,  instituta i drugih institucija.

Ono što se od nas očekuje u narednih nekoliko godina jeste usaglašavanje standarda sa standardima EU, ali pre svega donošenje novog Zakona o bezbednosti hrane,  usklađivanje deklaracija i uvođenje RAPEXa, odnosno sistema za brzo informisenje o nebezbednim proizvodima. 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane