Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Hrana po standardima EU

05. februar 2014. 07:19:48 Pročitano 2852 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru pregovora Srbije za članstvo u EU, od 3. do 7. februara 2014. u Evropskoj komisiji u Briselu održava se eksplanatorni skrining – analitički pregled zakonodavstva za Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja.

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Privredna komora Srbije organizovale su direktno praćenje sastanaka u Briselu putem video linka, za privrednike, predstavnike civilnog društva, fakulteta, instituta i drugih i institucija.

Uoči početka prenosa, u PKS, Dragan Glamočić,  ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je da je bezbednost hrane u Srbiji na odgovarajućem nivou ali moramo da uskladimo domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, što je i poenta skrininga. Najveći deo zakona je već usklađen sa evropskim standardima, ali nam predstoji još mnogo toga da poboljšamo, jer jedna trećina zakonodavstva odnosi se na poljoprivredu, dodao je ministar.

Predsednik PKS Željko Sertić, istakao je da je strateško opredeljenje komore, kao najveće asocijacije srpske privrede, da podrži evropske integracije. Izuzetno je važno razumeti i aktivnu ulogu privrede. Potrebno je vreme i tranzicioni period kako bi se ti procesi učinili održivim za privredu Srbije, a veoma je važno učešće privrednika, institucija i akademske zajednice da bi bili jasni i transparentni, naglasio je Sertić. 

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković navela je da je ovo šesto poglavlje koje se otvara u pregovorima za članstvo Srbije u EU, i direktno prenosi.  Skrininzi predstoje do sredine 2015, zbog čega je važno da se javnost informiše na pravi način, kako bi ispravno razumela na koji će način procesi daljih pregovora teći, objasnila je Ćirković. 

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida rekla je da je hrana u Srbiji dosta bezbedna, ali da je važno u potpunosti usaglašavanje propisa sa standardima EU.

"Standardi EU koji se tiču bezbednosti hrane su izuzetno rigorozni i strogi, od proizvodnje, preko distribucije, prerade do transporta. Ono što je bitno i što moramo da usaglasimo sa EU je 'Rapeks' - brzo obaveštavanje o proizvodima koji nisu bezbedni i povučeni su sa tržišta EU", istakla je Vida.

 D.Vuković

Izvor: Pks.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane