Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zašto nemamo prave rasprodaje?

05. januar 2014. 08:48:42 Pročitano 2902 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Beograd - Popusti na rasprodajama u Srbiji nikada nisu realno veći od 30 odsto dok se u inostranstvu popusti kreću i do 70 odsto. 

"Što se tiče rasprodaja u Srbiji, one nisu ni približne rasprodajama naših suseda, tako da ne čudi da je sve više šoping tura u ponudi u našim turističkim agencijama", rekla je predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida.

 

Prema njenim rečima, u inostranstvu je obično na prazničnoj rasprodaji sezonska roba koja nema nikakvu grešku dok se u Srbiji često dešava da na popustu bude roba sa nekom greškom ili roba kojoj je istekao rok trajanja. 

"Mi nismo pravo potrošacko društvo kao što je to slučaj sa zemljama na Zapadu i nemamo potrošačku kulturu da kupujemo na popustima jer su kod nas cene visoke i pored sniženja, a sami popusti su mali", kazala je Vida. 

Ona je dodala da u Srbiji postoji mali broj uvoznika, a da su marže dosta visoke te nema pravih rasprodaja. 

Vera Vida je kazala da se često dešava da u izlogu srpski potrošači vide obaveštenje: "50 odsto sniženja", ali da u prodavnici dobiju odgovor da nema više zaliha. 

"Mora da postoji odredjeni broj zaliha robe koja je na popustu, a u suprotnom takve slučajeve kažnjava Tržišna inspekcija", rekla je ona. 

Vera Vida je dodala da sve cene moraju biti istaknute već u izlogu, a ne na rafovima. 

"Cena koja je na artiklu mora biti jasno istaknuta, kao i prethodna cena robe, jer na taj način kupac može da uporedi koliko je proizvod snižen i koliku uštedu može da postigne", rekla je Vida.

Izvor: grid3.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo trpeze hrana poskupi deset puta Na vrh strane