Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Konferencija „Kretanje u Evropi, uključivanje potrošača u cilju poboljšanja usluge transporta u Evropi“

28. decembar 2013. 19:44:52 Pročitano 3004 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije, zajedno sa partnerima iz 7 evropskih zemalja 18. decembra ove godine u Briselu, održao je završnu konferenciju projekta „Mobilnost, paradigma evropskog građanstva“, finansiran od strane Evropske komisije.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja o kvalitetu prevoza i mogućnostima za unapređenje oblasti transporta, sprovedeno u 8 evropskih zemalja partnera u projektu pod pokroviteljstvim evropske mreže italijanske NVO Cittadinanzattiva, Active Citizenship Network (www.activecitizenship.net): Bugarska, Španija, Italija, Litvanija, Portugalija, Rumunija, Srbija i Slovačka.

Istraživanjem su obuhvaćeni građani iz 299 gradova u pomenutim evropskim državama, od tog broja 34% jesu građani manjih gradova, 33% građani gradova srednje veličine, 15% velikih gradova i 18% građani metropola. Prema ispitanicima (preko 4.000 ukupno ispitanih građana), automobil prednjači u izboru prevoznog sredstva kada se radi o putovanjima unutar sopstvene države (49% ispitanika koristi automobil svakodnevno za odlazak na posao ili na fakultet, 64% ispitanika se opredeljuje za automobil kada je u ptanju odlazak u zdravstvenu instituciju). Zanimljiv je podatak da se ispitanici najčešće opredeljuju za autobus kada je reč o daljim putovanjima.

Na značaj mobilnosti ukazuje nam i to da su u poslednjh nekoliko godina zemlje EU uložile u javni prevoz više od 40 milijardi evra, kao i da 200 miliona evropskih građana svakodnevno putuje koristeći javni prevoz ili sopstveno vozilo.

„Organizacije za zaštitu potrošača igraju primarnu ulogu u informisanju i edukaciji građana o njihovim pravima, različitim mogućnostima izbora prevoza, kao i o predlozima kako unaprediti i poboljšati ovaj sektor“, istakla je bivša evropska komesarka Kuneva po otvaranju konferencije. Kao odgovor na ovaj zaključak Kuneve, partneri na projektu izneli su potrebu da se potrošači aktivno uključe u praćenje i vrednovanje usuge prevoza. Važna činjenica do koje smo došli kroz pomenuto istraživanje jeste da: 59% ispitanika ne zna da li njihova opština poseduje plan urbane mobilnosti, a 21% njih ne zna da li u njihovom gradu postoji mogućnost transporta vozilima koja koriste alternativna goriva pored fosilnih.

Neke od preporuka građana prikupljenekroz projekat predstavljene su evropskim i nacionalnim institucijama, a kao najvažnije istaknute su: istinska integracija svih tipova javnog prevoza, korišćenje informacionih tehnologija i stvaranje jedistvene evropske baze podataka, unapređenje održivog transporta kroz usvajanje novih ekoloških modela i promovisanje biciklizma. 

Pored predstavnika Centra potrošača Srbije, konferenciji su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za saobraćaj, Javnog gradskog prevoza Novog Sada, Saobaćajne škole.

Rezultati ankete, kratke przentacije podataka i priloga, kao i vodič za prava građana u Evropi, dostupni su na internet stranici www.activecitizenship.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo trpeze hrana poskupi deset puta Na vrh strane