Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Odlaze li trans masti u istoriju?

15. decembar 2013. 08:43:09 Pročitano 2805 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Godinama unazad jedna od retkih stvari oko koje se jednoglasno slažu nutricionisti, lekari i naučnici jeste to da trans masti nikako ne bi trebalo da budu deo ljudske ishrane. Izgleda da je početak njihovog kraja nastupio.

Američka agencija za hranu (FDA) se pre nekoliko dana zvanično oglasila i objavila da su trans masti potencijalno veoma štetne po zdravlje. Šta to zaista znači? Mnogi mediji su objavili da je njihova objava od velikog značaja jer može dovesti do apsolutne zabrane upotrebe trans masti i njihov nestanak iz zaliha hrane.

To zanči i da bi svaka fabrika koja želi koristiti trans masti u svojoj proizvodnji trebalo da dobije posebne dozvole od same FDA, što nije ni malo jednostavno. Ovu objavu možemo slobodno označti i kao malu pobedu zdrave nad onom lošom hranom, a nadamo se da će se i našim prostorima uskoro desiti ovakve promene.

Šta su trans masti?

Trans masti snižavaju nivo dobrog, podižu nivo lošeg holesterola i usko su povezane sa nastankom srčanih obolenja. Vekovima se koriste u proizvodnji hrane, ali im je popularnost naglo porasla tokom Drugog svetskog rata kada su ljudi masovno počeli koristili margarin jer je puter bio poprilično teško dostupan i skup. Poslednjih godina mnoge velike fabrike koje se bave proizvodnjom hrane su samoinicijativno iz upotrebe izbacili proizvode bogate trans mastima.

Na žalost, njihova upotreba još uvek nije jasno definisana zakonom. FDA je čak dozvolila da proizvodi koji u sebi sadrže najviše 5 mg trans masti po porciji nosi oznaku „trans fat – free“ (bez trans masti).

Kako znati koja hrana sadrži trans masti?

Ako na etiketi proizvoda na listi sastojaka ugledate „delomično hidrogenizovana ulja“ velika je verovatnoća da taj proizvod sadrži trans masti. Proizvodi koji ih sadrže u popriličnim količinama i koje bi trebalo da zaobilazite su: kokice za mikrotalasnu, margarin, gotove kreme i miksevi za kolače, zamrznuta gotova i pržena jela.

Čitajte etikete i ne kupujte na slepo!

Izvor: lifepressmagazin.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZašto u Srbiji nema legalno kupljenih „ajfona“ Na vrh strane