Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bankare ne interesuju štedni ulozi

28. septembar 2013. 09:37:17 Pročitano 2857 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Banke u Srbiji više nisu zainteresovane za prikupljanje štednje od građana, kao što su to činile poslednjih godina. Naime, to potvrđuje sve niži nivo kamata na depozite stanovništva i privrede. Tako su kamatne stope na najatraktivnije uloge u evrima za godinu i po dana niže za gotovo 50 odsto. Banke sada štedišama nude kamatu na period od godinu dana, na koji se i najčešće ulozi oročavaju, od 2,80 do 3,5 odsto na godišnjem nivou.

 

Bankari novonastalu nezainteresovanost za prikupljanje štednje objašnjavaju time da imaju dovoljno deviza i da nemaju kome da ih plasiraju. Prema podacima Narodne banke Srbije, štednja građana gotovo je ista u poslednjih godinu dana i iznosi nešto više od osam milijardi evra.

Tako neke od najvećih banaka za uloge po viđenju bez obzira na iznos nude efektivnu kamatu od samo 0,09 odsto, za mesec dana 1,3, na tri meseca 1,90, na šest meseci 2,38, a na godinu dana samo 2,9 odsto. Nešto veću kamatu mogu da dobiju klijenti koji štede na dve i tri godine. Kamata je u tom slučaju od 3,10 do pet odsto.

Primera radi, ako neko položi 5.000 evra na tri meseca sa kamatom od 1,9 odsto, zaradiće 24 evra u tom periodu, a na to mora da plati porez od 15 odsto, odnosno u ovom slučaju 4,30 evra. Ako ovaj iznos oroči na 12 meseci, po isteku ovog roka dobiće 115 evra sa kamatom od 2,90 odsto. Kada plati porez državi od 25,50 evra, njegova zarada iznosi oko 90 evra.

- Na našem tržištu nemamo uređene kamatne odnose - kaže Milan Kovačević, ekonomista. - Banke smanjuju kamate na štednju, ali s druge strane ne obaraju i kamate na kredite koje odobravaju preduzećima i građanima. Situaciju bi mogla da popravi država, jer bi tako i sebi olakšala. Ona se, naime, zadužuje u inostranstvu po duplo većim kamatama od onih koje banke daju štedišama u Srbiji.

Banke su se pre četiri godine utrkivale koja će da ponudi građanima veću kamatnu stopu, kako bi prikupile što više uloga. Tako su neke banke nudile kamate u iznosu od šest pa čak do 11 odsto godišnje. Ni dinarska štednja nije bila u zapećku, jer je zarada i na našu valutu bila čak i do 18 odsto na 12 meseci. U poslednje dve godine, međutim, i u vreme nedelje štednje, krajem oktobra banke sve manje pozivaju štediše da donesu svoje depozite. Tako se približavamo kamatnim stopama za depozite koje važe u regionu, pa i u Evropi.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane