Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Septembarski udar na kućni budžet

28. avgust 2013. 07:10:35 Pročitano 2777 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada sledećeg meseca krenemo da svodimo račune o svim izdacima, pristiglim računima i onima koji predstoje, većinu građana mora da zaboli glava! Porodični budžeti početkom svake školske godine posebno su na udaru, ne samo zbog nabavke školske opreme i radnih udžbenika, već i zbog izdataka za ogrev, kupovinu zimnice, ali i „težih“ komunalnih računa u tom periodu godine.

 

Nakon letnjih odmora i raznih izdataka, sledi novi udar na kućni budžet: priprema za školu, što obuhvata ne samo nabavku neophodne opreme, rančeva, patika, već i obnavljanje garderobe, za mnoge proslavu dečjih rođendana, članarine za sportske aktivnosti, učenje stranih jezika, izlete, ekskurzije. Treba dodati i izdatak za užinu, časopise, osiguranje dece, školsko obezbeđenje, odlazak u pozorište...

Analitičari ukazuju da se tokom septembra troši i više od mogućnosti, odnosno građani se zadužuju bez pokrića. Jer, na naplatu stižu i računi sa letovanja, ulazi se polako u grejnu sezonu, pa se dobar deo stanovništva, koji koristi čvrsti ogrev, snabdeva ugljem ili drvima, kreće i sezona zimnice. Pored opreme za školu, treba obnoviti i garderobu za hladnije dane...

- Jesen već tradicionalno donosi veće izdatke za kućne budžete, koji postaju sve dramatičniji, s obzirom na kupovnu moć građana Srbije - kaže za „Novosti“ ekonomista Vladana Hamović. - Kada se sve sabere, od školske opreme do ogreva, zimnice, rate za letovanje, plaćanje bele tehnike ili hrane na poček, računa koje smo ranije napravili, sve to poprima ozbiljne razmere i prilično visoke „cifre“ u ovim uslovima.

Za jesenje izdatke, troškove oko škole, kupovine odeće i obuće, pripremanje zimnice i druge pristigle račune, porodica, kaže Hamovićeva, mora da izdvoji najmanje jednu i po mesečnu zaradu. A, prema poslednjim podacima, prosečna zarada dostigla je nešto iznad 44.000 dinara.

- Niko se ne brine o tome kako roditelji sa upola nižim prosekom plata da „prežive“ septembar, sa svim izdacima koji tada slede - pita se Mirjana Stojković, majka dva osnovca iz Beograda. - Bez obzira na to što dobijaju besplatno udžbenike, za razne zbirke, radne sveske, udžbenike stranih jezike izdvajamo po 4.000-5.000 dinara, što je veliki izdatak za naša primanja.

Poskupljenje električne energije od ovog meseca tek će se osetiti u septembru. Tokom avgusta poskupele su i druge komunalne usluge u većini mesta u Srbiji, poput osvetljenja, odnošenja smeća, otpadnih voda...

KREDITI I LETOTANJA

Sledećeg meseca stižu na naplatu i rate sa godišnjih odmora i putovanja, pa mnogi sa zaostatkom moraju da izdvoje dodatne sume na ime mesečnih dugovanja. Ne treba zaboraviti ni redovno mesečno „odbijanje“ na ime keš kredita, platnih kartica, a da ne spominjemo stambene kredite, koji „pojedu“ bezmalo polovinu mesečnih primanja.

JESTE SKUPO, ALI TROŠE

Septembar je mesec koji finansijski najviše pogađa sve potrošače - primećuje Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača CEPS. - Spremanje zimnice, pripremanje đaka za školu, nabavka ogreva za zimu, računi za letovanja samo su neki od izdataka kojih nema u drugim mesecima. Roditelji ne žale da za svoje dete plate najskuplju tašnu, ako se to njhovom prvaku dopadne, jer jednom se polazi u školu, bez obzira na to što će sutra otići u minus.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane