Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bačene tone mleka

09. avgust 2013. 07:02:19 Pročitano 3309 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tone i tone hrane godišnje u Srbiji završi u smeću, zbog raznih propusta u proizvodnji i prometu. Inspektori su tako iz prodavnica, od početka godine povukli i uništili više od 8.000 kilograma svežeg mesa, salama i kobasica, i čak 55.000 litara mleka, jogurta, pavlake, duplo više nego ranijih godina.

I dok je ranije inspektorima najviše „glavobolje“ zadavalo sveže meso, u prvom planu sada je mleko. Samo u prva dva kvartala ove godine povučeno je mleka iz prometa, koliko ranije za celu godinu.

- Razlog je pojačana kontrola mleka zbog aflatoksina u prodavnicama, ali pooštreni su pregledi sirovog mleka, pre svega mikrobiološkog sastava i prisustva ukupnog broja bakterija - kaže Sanja Čelebićanin, načelnik Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede.

Zbog velikog rizika, uklonjeno je i oko 400 kilograma ribe i ribljih proizvoda, zatim 3.500 komada jaja, tona i po ostalih prehrambenih proizvoda. U Upravi za veterinu naložili su da se osetljive namirnice, poput mesa i mleka povuku iz maloprodaje, jer su promenile boju i miris, zbog mikrobiološke neispravnosti ili isteklog roka upotrebe.

- Namirnice se iz rashladnih vitrina povlače i zbog nepoznatog porekla, nedostatka deklaracije i dokumenta o poreklu - objasnila je Čelebićanin. - Iz pogona za preradu i skladištenje „izbacuju“ se zbog loših rezultata analiza. Meso koje se zapleni ili odstrani iz prometa, odmah se šalje u neku od kafilerija u zemlji, u kojoj se uništava.

U potrošačkim organizacijama sumnjaju da se prometnici i klaničari pridržavaju svih standarda. Smatraju da su kontrole periodične i površne i da velike količine mesa često pred istek roka trajanja prerađuju u kobasice ili gotova jela.

Srbija se, prema rečima inspektora, po procentu povučenog mesa iz prometa ne razlikuje od bilo koje druge zemlje u regionu ili zemalja Evropske unije. Prihvatljiv nivo je sve do deset procenata povučenog mesa u odnosu na ukupnu proizvodnju i promet.

ZARAZA SA TEZGI

OVAKO visoke temperatute pogoduju razvoju bakterija, pa sveže meso, kobasice, salame, sir ne treba kupovati leti na pijačnim tezgama, već u rashladnim vitrinama i mestima gde je ono bezbedno skladišteno. Strahovanja potrošača nisu bezrazložna, jer nije neuobičajeno da se i na visokim temperaturama na tezgama nude sveži pilići, sir i kajmak.

- Zato ga treba kupovati u klanicama jer se u njima radi pregled mesa na trihinelu - upozoravaju inspektori. - Ako se hrana ne čuva na propisanom termičkom režimu i ako nisu pregledana lica koja njome rukuju, takođe može doći do mikrobiološke neispravnosti - upozoravaju inspektori.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBačene tone mleka Na vrh strane