Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Češće proveravati potrošene minute

05. april 2013. 09:41:36 Pročitano 3858 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Račun za mobilni telefon postaje sve značajnija stavka u budžetu, posebno korisnicima koji koriste pametne telefone i internet. Redakcija „Potrošača” pitala je sva tri operatera da li obaveštavaju postpejd korisnike kada potroše besplatan saobraćaj koji je uključen u paket i  koliko su  pouzdane takve informacije.

Zbog pritužbi pojedinih korisnika da takva poruka može da kasni i do 24 sata pitali smo operatere da li obaveštenje šalju u trenutku kada korisnik potroši raspoloživi sadržaj iz paketa (minuti i internet vreme) ili ipak mora da prođe određeno vreme dok ne dobije tu važnu informaciju. Sudeći po odgovorima, preporuka korisnicima koji račun plaćaju na kraju meseca jeste da češće proveravaju potrošnju jer obračun utrošenog vremena na internetu može da kasni.

 

VIP

Svi naši postpejd korisnici imaju mogućnost aktivacije besplatne SMS usluge koja ih obaveštava da su iskoristili 50 odsto i 100 odsto sadržaja koji je obuhvaćen tarifnim paketom koji koriste. Korisnici ovu uslugu aktiviraju pozivom korisničkog servisa sa broja za koje žele da se usluga aktivira ili na prodajnom mestu. Takvu informaciju mogu da dobiju i slanjem besplatne SMS poruke iz nacionalnog saobraćaja sa tekstom "?" na broj 1260, kao i pozivom korisničkog servisa. 

Naši tehnički sistemi, uključujući i sisteme za tarifiranje i obaveštavanje korisnika o ostvarenom mobilnom saobraćaju, rade stalno, ali je kod postpejd korisnika potrebno određeno vreme da se ostvareni mobilni sadržaj zabeleži i tarifira u skladu sa paketom na koji je korisnik pretplaćen. Kod postpejd korisnika prati se količina ostvarenog saobraćaja, koja se zatim tarifira i posle se korisnik obaveštava o preostalim sadržajima u svom paketu. Kako tarifiranje i obaveštavanje nije u realnom vremenu, može da se dogodi da korisnik konstatuju da SMS obaveštenje o stanju na računu nije usaglašeno sa ostvarenim saobraćajem.

Zbog brzine interneta teoretski je izvodljivo da jedan pametan telefon za samo nekoliko minuta povuče veliki broj megabajta, a informacija o prekoračenju stigne tek pošto korisnik napravi račun.

Kada govorimo o romingu, tehnički nije izvodljivo da operater u realnom vremenu obavesti korisnika o netipičnoj potrošnji, jer prvo mora da sačeka da dobije izveštaj roming-partnera čiju mrežu korisnik preuzima dok je u inostranstvu, tako da ovi izveštaji stižu u različitim vremenskim intervalima. 

TELEKOM

Korisnici postpejd tarifnih profila imaju mogućnost provere potrošnju besplatnim pozivanjem servisa za proveru stanja *797#. Detaljna specifikacija utrošenog saobraćaja korisnicima je dostupna putem internet stranice https://mojtelekom.telekom.rs/ za prethodna tri meseca, kao i u poslovnici za prethodnih šest meseci.

Sistem za praćenje i obradu postpejd saobraćaja omogućava da informacije koje korisnici dobiju budu pouzdane. Usled načina obrade podataka  uslovljenih tehničkim ograničenjima i prirodom partnerske saradnje, pojedine usluge se tarifiraju sa određenim zakašnjenjem. To su: roming (zbog perioda potrebnog za dostavljanje izveštaja roming-partnera), prenos podataka (jer se obračun vrši nakon završetka započete sesije), kao i usluge sa dodatom vrednošću (VAS SMS). Korisnici mobilnog interneta imaju mogućnost provere količine prenetih podataka preko brojača u samom uređaju, ali tačan obračun jedino je specifikacija saobraćaja (listing) pošto se brojač na računaru može resetovati u bilo kom trenutku.

Telenor

Ne pružamo uslugu obaveštavanja korisnika o potrošenim minutima i porukama iz paketa i skoro uvođenje ovakve usluge nije u planu. Za tim nema potrebe, zato što putem besplatnog USSD koda u svakom trenutku korisnik ima uvid u broj preostalih minuta i poruka zajedno sa prenesenim saobraćajem iz prošlih meseci. Kod paketa koji u mesečnu pretplatu uključuju internet korisnici dobijaju SMS obaveštenje u trenutku kada potroše brze megabajte i pređu na ograničenu brzinu pristupa internetu.

Korisnik trenutno stanje može u svakom trenutku proveriti putem besplatnog USSD koda, aplikacije za telefone „111meni“ ili pristupom portalu „Dobre stvari“. Preporučujemo da korisnici proveravaju trenutno zaduženje  nakon završene veze sa internetom, kako bi imao najbolji uvid u preostali broj besplatnih megabajta. Navedeni podaci ažuriraju se nekoliko puta dnevno, a najkasnije u roku od 24 sata. Svi korisnici Telenor paketa sa uključenim internet saobraćajem svakog meseca na raspolaganju imaju određenu količinu megabajta, odnosno gigabajta koje troše po maksimalnoj brzini. Ukoliko potroše ovaj saobraćaj pre kraja meseca, do kraja meseca internetu pristupaju ograničenom brzinom, bez dodatne naplate. Na ovaj način korisnik potrošnjom internet saobraćaja nikada ne može da napravi račun veći od svoje mesečne pretplate, jer mu je pristup internetu praktično uvek dostupan i nikada se ne naplaćuje dodatno.

izvor: http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Cesce-proveravati-potrosene-minute.lt.html

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiViše prijavljenih slučajeva salmonele u Evropi Na vrh strane