Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Puter, dezodorans, mleko za telo su kod nas duplo skuplji nego „preko“: Profesorka Popović otkriva zašto je to tako

25. april 2023. 12:58:41 Pročitano 620 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Boraveći u inostranstvu, i to u zemljama mnogo razvijenijim od Srbije, nebrojano puta smo naišli na situaciju gde smo neki proizvod platili mnogo manje nego na rafovima prodavnica u Srbiji. Profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji dr Danica Popović objašnjava da puno faktora utiče na tu razliku koju plaćamo, a da je ona najvažnija zapravo to da veliki brednovi u Srbiji podižu cene, kako bi se na taj način zaštitili od rizika.

Ono što će sasvim izvesno uticati na cenu nekog proizvoda jeste način i troškovi transporta, kao i sve ostalo što se na tom putu pojavilo od troškova.

Popović se osvrnula i na konkretan primer istog dezodoransa, koji je gotovo dupli skuplji u Beogradu, nego u Beču.

Kaže da bi bilo kakav problem koji bi eventulano nastao, pred bečkim sudovima bio rešen za tri meseca, dok to u Srbiji nije slučaj.

„Ovde ti sporovi traju sedam do osam godina, To se zove premija na rizik, to je cena ovakve političke situacije koju imamo . Vi ako poslujete sa Srbijom, ukalkulisaćete taj poslovni rizik, da vam profit bude 15-20%, a ne 4 odsto“, objašnjava Popović.

Dodaje i da praktično ovakva politička situacija diktira cenu tog dezodoransa.

Šokantna razlika u ceni putera

Danijela Marić se nedavno vratila iz Nemačke u Srbiju i podelila je s nama svoje utiske – postoje drastične razlike u cenama, a još drastičnije su razlike u platama.

U Srbiji se puter zbog cene smatra luksuzom, često je skuplji od 500 dinara, pa većina građana kupuje margarin. U Nemačkoj je, s druge strane, puter osnovna namirnica“, priča nam Danijela.

Prosečna cena putera u nemačkim marketima iznosi 2,29 evra za pakovanje od 250 grama. Dakle, 270 dinara, skoro duplo jeftinije nego kod nas.

Kozmetika – znatno jeftinija preko

Dezodorans poznatog proizvođača u Nemačkoj košta u proseku 1,95 evra, odnosno oko 220 dinara. Isti proizvod, istog brenda, u Srbiji košta u proseku 680 dinara.

Isti je slučaj i sa mlekom za telo – isti proizvod košta oko 350 dinara (2,95 evra), u pakovnaju od 400 mililitrara, dok je u Srbiji njegova cena u nekim prodavnicama viša od 800 dinara.

Za oko 320 dinara u Nemačkoj potrošači mogu da kupe gel za tuširanje od 400 mililitara, dok u Srbiji taj novac nije dovoljan ni za isti proizvod, samo u manjem pakovanju od 250 mililitara, koji su u Srbiji skuplji od 500 dinara.

Izvor: nova.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiParadajz sa ukusom hemije Na vrh strane