Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evropa priznala da više nema kontrolu nad poskupljenjima hrane

01. februar 2023. 11:47:51 Pročitano 369 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropska komisija je uradila sve što je bilo u njenoj moći da poveća snabdevanje hranom. Želeli smo da otklonimo sve prepreke koje stoje na putu povećanja proizvodnje namirnica, a koje mogu da utiču na potencijalno povećanje cena. Ne znam šta više možemo da učinimo, izjavio je na nedavnom zasedanju Evropskog parlamenta Januš Vojčehovski, evropski komesar za poljoprivredu. Drugim rečima, EK više nema novih mogućnosti da se bori protiv rasta cena hrane i troškova proizvodnje, a Vojčehovski navodi da je jedini način da se EU uhvati ukoštac sa ovim problemom podizanje budžeta za subvencije poljoprivredi.

Mada su svetske cene hrane, posle dve godine, počele da se stabilizuju, one i dalje ostaju previsoke zbog poskupljenja energenata, đubriva, hrane za životinje i hemijskih preparata za zaštitu bilja.

Neki od članova Evropskog parlamenta upozorili su da rast cena najviše pogađa porodice iz ranjivih grupa, prenosi „Evroaktiv”.

– Znamo da ove porodice trpe veliki udar. Pitamo se šta bi još EK mogla da učini, ne samo da bi podržala farmere već i da bi pomogla najranjivijim porodicama u EU – rekla je Izabel Karvalje, članica EP iz redova socijalista.

– Predložili smo sve što smo mogli da predložimo u okviru svojih kompetencija. Nije uloga komisije da zemljama članicama daje sugestije kako da se izbore sa inflacijom – odgovorio je na to komesar za poljoprivredu.

Komesar je predložio podizanje budžeta za Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) u narednom finansijskom periodu, odnosno od 2028. do 2034. godine. Ova odluka izazvana je činjenicom da inflacija devalvira postojeći budžet, a prihodi poljoprivrede nisu podignuti na nivo koji bi kompenzovao inflaciju.

Rast troškova primarne poljoprivredne proizvodnje, zbog ogromnog rasta cena đubriva, pšenice, kukuruza i druge hrane za stoku uticale su na visok rast troškova proizvodnje prerađivača, kako u Evropi tako i u Srbiji.

Uz cene energenata, poskupljenje namirnica imalo je veliki uticaj na rast inflacije. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za novembar prošle godine, proizvođačke cene poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. povećane su za 33,6 odsto. Najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (33,5%), stoka i živina (33,7%) i stočni proizvodi (80%).

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPodnete 83 prijave protiv nesavesnih prodavaca Na vrh strane